Нарастват опасенията за “двойно финансиране” от фонда възстановяване и оперативните програми

Португалският министър на планирането, Нелсън де Соуза, по време на пресконференцията след неформалната среща в Лисабон, Португалия, 18 май 2021 г. [EPA-EFE / MIGUEL A. LOPES ]

Прилагането на плана за възстановяване на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро в допълнение към редовните регионални разходи на европейско ниво вероятно ще се окаже предизвикателство, признаха политиците от блока по време на неформална среща на министрите, отговарящи за политиката на сближаване, във Лисабон.

Срещата във вторник събра министри и регионални представители, за да обсъдят как фондът за възстановяване на ЕС и политиката на сближаване могат да се допълват взаимно.

Основният принцип е да се гарантира, че “няма нито припокриване, нито двойно финансиране“, каза министърът на планирането на Португалия Нелсън де Соуза пред журналисти след разговорите.

Механизмът за възстановяване и устойчивост, който е в центъра на пакета за възстановяване от 750 милиарда евро, ще отпусне безвъзмездни средства в размер на 312,5 милиарда евро и ще предостави допълнителни 360 милиарда евро заеми за страните от ЕС, които ще бъдат изразходвани преди 2026 година.

Към момента Европейската комисия разглежда плановете за разходите за възстановяване на 18-те държави-членки, които вече са ги представили, а Португалия се надява, че първата група ще може да получи одобрение през юни, което би означавало изплащане на предварително финансиране от 13%.

Междувременно страните от блока са заети с разпределянето на редовните структурни фондове на блока, които ще насочат още 299 милиарда евро към европейските региони.

Класическите инструменти за структурна подкрепа обаче трябва да бъдат изразходвани едва до 2029 г., което води до опасения, че вместо за кохезионни проекти  финансирането може да отиде например за изграждане на тръбопроводи.

По време на срещата Елени Мариану, генерален секретар на Конференцията на периферните морски региони, предупреди, че паралелното прилагане на програмите на политиката на сближаване и националните планове за възстановяване и устойчивост  може да доведе до конфликти и припокривания, рискове от двойно финансиране, допълнителна административна тежест или липса на стратегическо съответствие между финансираните инвестиции.

“Нашият ранен анализ на плановете за възстановяване, представени на Комисията досега, установи, че повечето планове предоставят само неясна индикация за това как възнамеряват да осигурят оптимална координация между програмите“, предупреди Мариану и призова за по-тясно участие на регионалните власти при изпълнението на фонда за възстановяване.

Използването на двата инструмента – структурните фондове и националните планове за възстановяване “съвместно“ е “голямо предизвикателство“, призна Де Соуза.

“Потенциалът за взаимно допълване е ясен и е необходимо да го проучим“, уточни министърът, чиято държава в момента е начело на Европейския съвет.

„Всички държави трябва да разполагат с механизми за координиране на работата, избягване на дублиране и насърчаване на сближаването“, съгласи се комисарят по сближаването и реформите Елиса Ферейра, като добави, че е важно също така “да се разгледат дисбалансите, причинени от кризата, която доведе до сътресения в различни сектори от икономиката”.

Ферейра призна, че има “доста голямото натоварване“, свързано с обвързването на европейските структурни фондове и националните планове за възстановяване и устойчивост. Тя  посочи, че само “пълното сближаване“ до лятото ще позволи “структурно излизане“ от кризата, която причини  пандемията.

Еврокомисарят призова страните от блока да имат „”структурирана визия“, защото всяка държава трябва да поддържа “съгласуваност при използването на различните инструменти, с които разполага“.