Национална банка на Словакия: Зеленият преход може да причини висока инфлация през 2022 г.

Изглед от въздуха на сградите на Националната словашка банка и на Националното радио в Братислава. [ Shutterstock / trabantos ]

Зеленият преход е сред основните причини прогнозираната средна годишна инфлация да се удвои през 2022 г. Той принуждава компаниите да бракуват част от своя транспортен парк. Това обяви Словашката народна банка.

Очаква се средната годишна инфлация да се удвои през 2022 г. до 5,7%, след което да се забави в края на годината до 4%. В същото време потребителските цени ще продължат да растат до 7% през първото тримесечие на годината.

Ограниченият капацитет на производителите и транспортните компании и геополитическата ситуация между Русия и ЕС също са посочени от Централната банка като причини за инфлацията. В сектора на услугите тя се дължи основно на вътрешни фактори и пандемията.

Очаква се словашката икономика също да нарасне с 5,8%, прогнозира още националната банка. Това покачване ще се дължи главно на усвояването на структурни и инвестиционни фондове от ЕС, както  и на плана за възстановяване.

Въпреки че високият процент на инфлация изглежда тревожен, националната банка очаква инфлацията да спадне до 2% през следващите две години.

Европейската централна банка и Европейската комисия прогнозират, че ускорението на инфлацията в еврозоната, предизвикано от цените на енергията, е предимно временно и растежът на цените ще се забави отново през следващата година.

Несигурността в момента е висока, но икономическото възстановяване продължава. Появата на варианта Омикрон обаче предизвика задаването на насрещни ветрове в краткосрочен план. Четвъртото тримесечие на 2021 г. ще е по-слабо за възстановяването, като това може да се пренесе и в началото на 2022 г., коментира Изабел Шнабел, член на борда на директорите на Европейската централна банка.

„Цените на енергията през 2022 г. ще се стабилизират, моделите на потребление ще се нормализират, а ценовият натиск от световните проблеми с веригите на доставки ще отшуми“, коментира председателят на финансовата институция Кристин Лагард по време на 16 декември.

„Новите ни прогнози предвиждат годишната инфлация да достигне 2,6% през 2021 г., 3,2% през 2022 г., 1,8% през 2023 г. и 1,8% през 2024 г. – това е значително по-високо ниво от предвиденото при септемврийската прогноза“, посочи Лагард.