Не сме в криза и очакваме растеж, обяви германският икономически министър

Германският икономически министър Петер Алтмайер [EPA-EFE/ADAM BERRY]

„Ние не сме в криза. Очакваме брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,5% през 2019 г. Вътрешният пазар остава стабилен“. Това обяви германският икономически министър Петер Алтмайер в интервю за EURACTIV Хърватия. Прогнозата на Германия е икономиката да отбележи растеж от 1% през 2020 година.

„Вярно е, че ориентираната към износ немска промишленост е във фаза на спад поради възникващите търговски конфликти и „охлаждащата“ се глобална икономика. Но ние не сме в криза!“, казва Алтмайер.

Според него Хърватия и Германия трябва да заложат на конкурентоспособността, просперитета и икономическия растеж по време на своите председателства на Съвета на ЕС.

„В същото време искаме да засилим солидарността между държавите-членки на ЕС и да засилим ролята на ЕС като ефективен участник в международния ред, основан на ясни правила“, каза германският министър. Според него възможностите, предлагани от дигитализацията и иновациите, също ще играят важна роля.

„Като цяло искаме тесен обмен с нашите европейски партньори. Това, разбира се, е особено важно за сътрудничеството ни с Хърватия, която ще председателства Съвета на ЕС преди Германия“, коментира Алтмайер.

Той каза, че Германия провежда ориентирана към бъдещето икономическа политика, която насърчава растежа, а публичните ни инвестиции са на рекордно високи нива.

„От 2015 година насам те нарастват средно с около 7% на година. Само в следващите три години ще инвестираме допълнителни 54 милиарда евро в инициативи за защита на климата“, казва Алтмайер.

Той допълва, че за Германия Югоизточна Европа е регион на възможности, а германският малък и среден бизнес е силно ангажиран.