Нинова призова служебното правителство да отвори държавния резерв

Лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова в сряда, 24 ноември, служебното правителство да отвори държавния резерв, за да повлияе за спада на цените.

„Вижте световната практика, отворете държавния резерв. Хората и икономиката имат нужда от помощ сега. Още в момента, в който цените тръгнаха рязко нагоре преди два месеца, предложих да се освободят стоки от резерва, за да се повлияе на пазара. Никой не чу. Това е утвърдена световна практика при кризи. Днес го направиха Япония и САЩ“, написа лидерът на социалистите на страницата си във Фейсбук.

Тя е убедена, че това ще направят и много други страни.

„Не е късно и за нас. Отново апелирам към служебното правителство – освободете стоки от резерва. Така ще се постигнат два ефекта едновременно: по-голямото предлагане на стоки ще повлияе на цените надолу и зареждането на резерва с нови стоки, предимно български, ще помогне на нашите родни производители“, подчерта Нинова.

Лидерът на социалистите дава за пример САЩ. Американският президент Джо Байдън разреши освобождаването на 50 милиона барела петрол от държавния резерв, за да намали цените на петрола в страната.

Министерството на енергетиката трябва да предостави 50 милиона барела петрол от стратегическия резерв, за да понижи цените и да отговори на несъответствието между търсенето и предлагането в момента.

Експертите  смятат, че американците ще усетят бърз спад в цените почти веднага, но по-осезателно това трябва да се случи след две седмици.

По-рано японският премиер Фумио Кишида обяви, че страната ще освободи петрол от запасите си като част от съвместни усилия със САЩ и други страни за овладяване на растящите цени на световния пазар. Според различни експертни оценки става дума за около 4,2 милиона барела.

На 12 ноември, седмица преди изборите, служебното правителство освободи Станимир Пеев от поста председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. За изпълняващ длъжността бе избран Николай Василев, който е бивш началник на Пето районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи.