“Пестеливата четворка” иска възстановяване със заеми, а не с грантове

За разлика от плана на Меркел и Макрон, средствата от фонда ще трябва да бъдат върнати. Съгласно принципа “заеми за заеми” парите от капиталовите пазари трябва да бъдат преразпределени като заеми, които ще са евтини, но не и безплатни. [EPA-EFE/IAN LANGSDON]

“Пестеливата четворка” (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция) представи своя проект за фонд за възстановяване на ЕС в неофициален документ, изпратен до страните членки на ЕС в събота (23 май). Най-важната точка в него: средствата трябва да бъдат възстановени.

Това е отговор на френско-германска инициатива, представена от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон миналия понеделник (18 май) в размер на 500 милиарда евро. Според тяхното предложение средствата ще бъдат събрани от капиталовите пазари.

Европейската комисия би поела този дълг под формата на съвместни облигации с дълъг падежен срок, като отговорността ще се поеме от страните членки, а средствата от възстановителния фонд ще са под формата на грантове.

Oт името на “пестеливата четворка” aвстрийският канцлер Себастиан Курц отхвърли това предложение в Туитър само часове след представянето му. На следващия ден (19 май) той обяви съвместно контра-предложение.

Без взаимен дълг

Новото предложение е много подобно на плана на Меркел и Макрон: “Пестеливата четворка” също призовава за създаването на общ фонд, средствата от който ще са насочени в икономическите сегменти, които са най-силно засегнати от кризата.

Инвестициите ще бъдат насочени към научни изследвания, иновации и здравеопазване, както и за екологичната трансформация и дигиталната програма.

Въпреки това, за разлика от плана на Меркел и Макрон, средствата от фонда ще трябва да бъдат върнати. Съгласно принципа “заеми за заеми”, парите от капиталовите пазари трябва да бъдат преразпределени като заеми, които ще са евтини, но не и безплатни. “Пестеливата четворка” не желае взаимен дълг.

Друга разлика с френско-германската инициатива са по-кратките срокове. Меркел говори за три години, през които средствата трябва да бъдат изплащани, докато четирите държави искат да прекратят схемата след две години.

На ход е Европейската комисия

Италия, която беше силно засегната от пандемията и се бори с публичните финанси от години, вече остро разкритикува алтернативния проект. Министърът по европейските въпроси Енцо Амендола го определи като “дефанзивен и неподходящ”.

Топката вече е в полето на Европейската комисия. От последната среща на върха на ЕС в края на април ЕК работи по концепцията за фонд за възстановяване, която ще представи в сряда (27 май) заедно с новото си предложение за дългосрочния бюджет на ЕС.

В някои аспекти планът на Меркел и Макрон е съвместим с много от собствените идеи на Комисията, заяви в изявление председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. Тя обаче подчерта, че предложението на ЕК “ще вземе предвид мнението на всички държави членки и Европейския парламент”.