Петков: Ако се отървем от корупцията, инвестициите ще са огромни

Според Кирил Петков трябва да се борим с корупцията на пазарния принцип на конкуренцията и  всяка община има шанс да влезе в системата. Снимка: Министерство на икономиката. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви началото на създаването на механизма “Община без корупция” в сряда, 1 септември. Инициативата има за цел общините да могат да се сертифицират, като такива с нулева корупция.  Организацията “Трансперънси  Интернешънъл“ ще бъде гарант, към който инвеститорите да се обърнат при проблем.

Мярката ще помогне на общините да привличат инвеститори, които ще работят спокойно на места с нисък риск от корупция.

“В партньорство с “Трансперънси Интернешънъл”, които са световни лидери по темата антикорупция, ще създадем механизъм, по който всяка община, ако желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията”, заяви Петков и допълни, че очаква подобряване на процесите в общините и създаване на доверие в инвеститорите, че е безопасно да инвестират там.

Вече са проведени разговори с първите общини, които искат да се сертифицират – Видин, Русе и Бургас.

Според икономическия министър, за да тръгне процесът трябва да се започне с промяна в антикорупционната стратегия на правителството. Той обяви, че ще се внесе решение на правителствено заседание в следващите две седмици, с което този процес да започне.

“Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията“, обясни още Петков и допълни, че “ако се премахне този риск от страната ни, инвестициите ще бъдат огромни”. “Трябва да обърнем бранда корупция и да изчистим името на България“, подчерта той.

Според него трябва да се борим с корупцията на пазарния принцип на конкуренцията и  всяка община има шанс да влезе в системата.

Служебният министър на икономиката се опасява, че има възможност актуализацията на бюджета да не се състои и заяви, че “ако това стане, би било провал на Народното събрание”.

“Когато имаме наличие на два милиарда допълнителни средства и единственото, което се изисква, е оторизация за тяхното харчене, ние да посрещаме явно идващата огромна криза без средства – нито за лекарите, нито бизнеса, нито за пенсионерите, това би било пълен провал за мен на Народното събрание. Ако това се случи, бих казал – тези хора не си свършиха въобще работата”, заяви министърът.

В отговор на въпрос Петков заяви готовност да е министър в евентуално ново служебно правителство.

Изпълнителният директор на “Трансперънси  Интернешънъл“ България Калин Славов от посочи, че организацията има стандарти за управление на корупционния риск. Той изтъкна, че с този механизъм  ще се постигне  повече отчетност и прозрачност в общините.