Плановете за възстановяване на Чехия и Ирландия са одобрени, България е на опашката

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис говори пред репортери след видеоконференцията на финансовите министри от ЕС

Финансовите министри на ЕС одобриха в понеделник плановете за възстановяване на Ирландия и Чехия. Това означава, че предложенията на 18 държави от ЕС за достъп до фонда за възстановяване от пандемията вече са валидирани. България е на опашката и все още не е внесла своя план за възстановяване от пандемията, който е на стойност 12,6 милиарда лева.

Българският план все още се съгласува с ЕК и се внасят корекции, обяви преди две седмици служебният финансов министър Асен Василев.

В края на август служебното правителство обяви, че ще внесе плана, ако се стигне до разпускане и на този парламент и нови избори. БСП обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство на 7 септември и третите парламентарни избори за тази година изглеждат неизбежни.

Въпреки забавянето, България разчита да получи първите плащания по плана до края на годината.

Европейската комисия все още разглежда плановете за реформи, предложени от Унгария и Полша, защото опасенията за върховенството на закона остават, коментира ресорният заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред репортери след видеоконференцията на финансовите министри на ЕС.

Ирландия ще получи достъп до безвъзмездни средства от почти 1 милиард евро, за да се справи с последиците от Covid-19. Чехия ще получи 7 милиарда евро. Първите трансфери възлизат на 13% от договорените средства.

“Това е отлична новина не само за тези две държави, но и за ЕС“, каза Андрей Ширцел, министър на финансите на Словения, чиято страна в момента държи ротационното председателство на ЕС.

Общо десет държави -членки вече са получили първите плащания от фонда.

„Когато навлезем в следващата фаза, нашата лозунг ще бъде реализация на проектите“, каза Домбровскис. „Това ще означава постоянна проверка и наблюдение, за да се гарантира, че всяка страна използва своето финансиране по Плановете за възстановяване с възможно най -добър ефект“, каза той.

В правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост се посочва, че одитните и антикорупционните механизми са много важен елемент, за да се получи одобрението на Европейската комисия.

В случая с Полша и Унгария ЕК повдигна въпроси относно механизмите за контрол и техните съдебни системи. Комисията разглежда и предизвикателството, повдигнато от полското правителство по отношение на преимуществото на правото на ЕС, каза Домбровскис.

За Унгария ЕК оценява някои предизвикателства в областта на върховенството на закона, „успоредни, но отделни“ с плана за възстановяване, каза Домбровскис.

ЕК и много държави от ЕС остро критикуваха унгарския закон, насочен срещу ЛГБТИ общността, който бе приет през юни. Финансовите министри отново ще обсъдят плановете за възстановяване и усилията им да възобновят европейската икономика след пандемията в Кран (Словения) през уикенда.