Планът за възстановяване на ЕС повишава доверието на потребителите и индустрията

Потребители, носещи защитни маски за лице, чакат на дълга опашка пред супермаркет, за да напазаруват за великденските празници по време на локдауна в Милано, Северна Италия, 11 април 2020 г. [EPA-EFE / MOURAD BALTI TOUATI]

Пандемията донесе страх от икономическа несигурност сред различните икономически участници – потребителите, дистрибуторите и промишлеността. Последните данни на Евростат обаче показват, че доверието сред икономическите субекти се запазва въпреки здравната криза.

Между декември 2019 г. и декември 2020 г.  веднага след началото на първия локдаун доверието спада. “През април процентът на доверие е бил най-катастрофален”, отбеляза Андре Сапир, старши сътрудник в мозъчния тръст “Брюгел” и професор в Училището по икономика и мениджмънт Солвей в Брюксел.

“Доверието сред потребителите през лятото е ниско, но стабилно. То остава по-слабо в сравнение с началото на годината”, продължи Сапир.

Спадът в потребителското доверие през периода октомври-ноември е по-малък, тъй като вторият локдаун е различен – ограниченията не са толкова строги, а смъртните случаи са по-малко. Оттогава доверието сред европейските потребители се повишава, но генерално остава ниско.

Въпреки че продължават да бъдат предпазливи по отношение на ситуацията, потребителите все пак не спират да консумират.

Това може да се види в повишаващия се процент на доверие към търговците на дребно между юни и октомври. Според Сапир, тогава са се правили повече покупки, отколкото предполага потребителското доверие. Интериорните стоки, като мебели и декорация, са били много търсени.

За сравнение, индустриалният сектор, който вече изпитваше намаление в доверието през 2019 г., се възстановява от есента насам.

Според икономиста, спадът през 2019 г. се дължи най-вече на търговските войни между Китай и САЩ при администрацията на Тръмп. “Политическата и икономическа среда не беше добра”, каза той.

През есента доверието в индустриалния бранш се завърна поради по-малко опустошителното въздействие на втората вълна и перспективите за разработени ваксини. Те дадоха сигурност на компаниите относно бъдещото потребление, но за здравето и заетостта на работниците в по-общ план.

Макар ваксините изглеждат най-доброто решение на кризата, Сапир отбелязва, че както потребителите, така и производителите, имат еднакви опасения, независимо дали са свързани със страха от новите варианти на COVID-19 или надеждата, която ваксините ще донесат.

“Въпреки това намалява надеждата, че всички ще бъдат ваксинирани, имайки предвид че  програмата за ваксинация изостава “, добави той.

Очакванията на ЕС и държавите членки

Относно доверието на ниво правителство в ЕС, очакванията на публичните власти са много високи. Що се отнася до здравния сектор, например, гражданите очакват държавата да направи всичко по силите си, за да им помогне – включително чрез налагане на ограничителни мерки. Много от тях обаче са нетърпеливи да си върнат свободите и се страхуват от икономическата стагнация в резултат на мерките.

Гражданите на ЕС очакват от правителствата си да им осигурят компенсация чрез подпомагане на доходите или по-добра социална, икономическа и здравна защита заради загубените доходи вследствие на ситуацията.

Такава защита се предоставя или на национално ниво чрез здравната система и обезщетенията за безработица, но също и на ниво ЕС. Блокът отговори на кризата като създаде обща програма за ваксинация, както и план за възстановяване, който да помогне на държавите да достигнат ръст през периода на възстановяване след пандемията.

Според някои рейтингови агенции, Европейската комисия е получила по-добър рейтинг от някои страни членки, но не и други.

“Италия например, която влезе в кризата с COVID-19 в разгара на икономическа и политическа криза, беше нестабилна”, припомни Сапир. “Без намесата на ЕС здравната криза можеше да бъде по-лоша”, добави той.

“Въпреки оставката на Джузепе Конте [като италиански премиер], участниците на европейската икономическа и политическа сцена остават по местата си. Това предотврати разпространението на кризата в други страни и предпази от задълбочаването ѝ”, добави той.