Планът за възстановяване остава за следващия кабинет

Томислав Дончев [в. Сега]

Следващото правителство ще трябва да приеме националния план за възстановяване и устойчивост, по който в страната се очакват поне 12 млрд. лв. евросредства по Плана за възстановяване на Европа.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в петък, 9 април, по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията “За зелен рестарт”.

Първоначалният вариант на плана бе остро критикуван от браншовите организации, които видяха в него просто харчене на пари без мисъл за иновации и икономически растеж. Последва преработване на плана, но експертите отново не са доволни. Българското предложение трябва да бъде предадено за одобрение в Европейската комисия до края на април. Очаква изплащането на средствата да започне през септември.

Дончев отбеляза и че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия е до края на април. В момента се работи по версия 3.0, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК, каза още той, цитиран от БТА.

“Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на МС той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина – не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5 – 6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации”, каза вицепремиерът. И допълни, че ГЕРБ ще остави следващото правителство да направи необходимите редакции или, ако счита за необходимо, да разработи нов план.

По думите на Дончев ЕК е “в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре”. Той самият смятал, че “планът отразява необходимия баланс от нуждите на всички сектори в страната, необходимия микс от политики, които да доведат до амбициозните цели, които сме си поставили на европейско и на национално ниво”.