Подкастът на EURACTIV: Топъл обяд за най-нуждаещите се в България

[Снимка: Pixabay]

Общо 1.7 милиона българи живеят под линията на бедността в България. Става дума за българската линия на бедността, а не тази в страните от Западна Европа. Много хора в нашата страна не просто трудно свързват двата края, а буквално се борят за физическото си оцеляване.

Повече от 500 000 нуждаещи се лица и членовете на техните семейства получават всяка година пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Около 50 000 души са подкрепени с топъл обяд по програмите, финансирани от Европейския съюз. За голяма част от тези хора не става дума просто за подкрепа, а за истинска нужда.

Хубаво е да знаем, че ние не плащаме сами храната на нашите сънародници, плащат я всички европейци. За последните седем години европейците сме платили за 80 хил. тона храни под формата на повече от 1,4 млн. пакети и над 41 млн. топли обядa.

EURACTIV България се свърза с част от хората, които работят по програмата на европейско и национално ниво, за да ни разкажат повече за нея и за изпълнението ѝ у нас.

Първият е районният кмет на столичния район Слатина, Георги Илиев. Ще чуете защо е важно да има месо в менюто на най-уязвимите ни съграждани. Ще разберете защо социалният патронаж става все по-важен заради пандемията.

Следващият разговор е със Станислав Рангелов – заместник-ръководител на отдела в Европейската комисия, който отговаря за Патронажна грижа и Фонда за подпомагане на най-уязвимите лица. Той ще ви разкаже за това как се контролират средствата, предназначени за най-уязвимите групи.

Третият ни събеседник е Анна Ангелова, която е началник на отдел “Програмиране и подбор на операции“ в Агенцията за социално подпомагане. Тя ще разкаже за програмата “Топъл обяд”, новия програмен период и случая “Красно село”.

Преди около два месеца стана ясно, че ръководството на столичния район Красно село е предвидил веганско меню за нуждаещите се хора. Това предизвика възмущението на много хора, защото най-бедните българи така или иначе нямат достъп до месо. Те бяха лишени от него, въпреки че ЕС плаща за разнообразно меню. Твърдението на районното кметство е, че така е здравословно. Чуйте разговора по темата.