Полша въвежда данък “Нетфликс”, от който очаква 3,3 млн. евро

Централата на Нетфликс в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 18 октомври 2019 г. [EPA-EFE / CHRISTIAN MONTERROSA]

Полша ще въведе 1,5% такса върху приходите от стрийминг платформи, включително “Нетфликс” и “Амазон”. Това каза финансовият министър на страната в сряда (29 април). Предложението идва след призиви за по-всеобхватно данъчно облагане на технологичните гиганти в Европа като средство за смекчаване на икономическите последствия от епидемията.

Правителствена оценка, публикувана по-рано тази седмица, установява, че новият данък може да генерира до 15 милиона полски злоти (3,3 милиона евро). Проучването сочи, че най-големите платци ще са Netflix, Amazon и Apple TV +.

По време на телеконференция с журналисти в сряда финансовият министър Тадеуш Кошчински заяви, че новият данък “ще бъде доплащане, което министърът на културата иска да наложи на подобни компании, генериращи печалба”. Приходите, генерирани от новия данък ще бъдат изплащани директно на Полския филмов институт.

Netflix не отговори веднага на молбата за коментар на EURACTIV.

В началото на април еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви, че натискът, наложен на европейската икономика в резултат на епидемията, подчертава колко е важно  да бъде постигнато съгласие за глобална рамка за дигитално данъчно облагане.

Джентилони посочи, че целта все още е да се постигне международно споразумение за данък за дигиталните гиганти, а икономическите трудности, предизвикани от пандемията, могат да бъдат фактор при убеждаването на някои държави. “Може би кризата ще даде повече тласък на мултилатерализма и международното сътрудничество”, каза Джентилони.

“Това, което е ясно от гледна точка на Европейския съюз, е, че се нуждаем от дигитално данъчно облагане и сега работим, за да го постигнем на глобално ниво. Това би трябвало да бъде най-добрият начин за избягване на двойното данъчно облагане и други сложни проблеми”, добави той.

Преговорите за дигиталния данък ще продължат на международно ниво на пленарна сесия на Г-20 / ОИСР, насрочена за 1 и 2 юли в Берлин.

На ниво ЕС миналата година опитът за установяване на общо данъчно облагане на тех гигантите се провали заради липса на единодушие в Съвета.

Предложението включваше такса от 3% за компании, които имат 750 милиона евро приходи, от които 50 милиона евро трябваше да бъдат облагаеми от ЕС. Държави, сред които Ирландия, Финландия и Швеция ,обаче бяха против мерките.

След като единодушно съгласие в блока не бе постигнато, Франция, Испания и Австрия направиха ясни намеренията си за въвеждане на данък върху дигиталните услуги.

Франция, която предприе собствени мерки за налагане на 3% данък върху технологичните гиганти, се съгласи да отложи събирането на новия данък, след като влезе в спор със САЩ. По-рано тази година Вашингтон заплаши Франция с реципрочни тарифи.