Полша ще си пази компаниите от инвеститори извън ЕС

Министърът на бизнеса и технологиите Ядвига Емилевич на среща на върха с шест държави от Западните Балкани в полския град Познан, 4 юли 2019 г. [EPA-EFE / JAKUB KACZMARCZYK]

Полското правителство иска да бъде уведомявано за всички планирани поглъщания на компании от инвеститори извън Европейския съюз, които могат да се стремят да купуват евтино бизнеси, засегнати от кризата, заяви вицепремиерът Ядвига Емилевич.

Правителството обяви спасителен план на стойност до 330 милиарда злоти (78,43 милиарда долара) в помощ на оцеляването на икономиката след пандемията и произлизащата от нея криза. Последните предложения на властите за защита на местните фирми допълват пакета.

Емилевич заяви, че много семейни фирми в Полша са станали евтини цели за фондовете за частен капитал, тъй като оценката им е спаднала заради кризата, причинена от коронавируса. Вицепремиерът не посочи конкретен фонд или страна.

“Друго решение е свързано с тежкото финансово положение на полските компании и огромния интерес (към тях) от компании или фондове извън Европейския съюз. Не искаме компаниите ни да станат собственост на някой друг”, заяви Емилевич на пресконференция.

“За подобно поглъщане ще трябва да бъде уведомена публична институция, в случая антимонополната служба”, посочи тя.

Министърът заяви още, че решенията за борба с поглъщането на компании, които тя предложи в четвъртък, не включват мерки за котирани на борсата компании. Не е ясно дали правителството ще се занимае с тях отделно.

Емилевич посочи, че индустриите, които правителството ще се стреми да предпази от нежелани поглъщания, ще включват енергетиката, медицината, фармацевтиката, храните, транспорта, логистиката, обработката на данни и телекомуникациите.

Министърът заяви, че предложението е подобно на мерките, предприети от други европейски страни. По-рано през април правителството на Германия реши да затегне правилата за защита на местните фирми от нежелани поглъщания от инвеститори от страни извън Европейския съюз.

Наложените правила в двете държави идват в момент, в който Европа преразглежда отношенията си с Китай на фона на нарастващите инвестиции от китайски държавни предприятия в критични сектори.

Анализатори и критици обаче твърдят, че полската управляваща партия “Право и справедливост” може да се стреми да използва въведените от нея мерки, за да увеличи контрола върху частния сектор.

От идването си на власт през 2015 г. правителството на “Право и справедливост” засили контрола върху енергийните компании и банките. То отправи критики и към  приватизационните сделки, сключени от предишните правителства.