Португалия, Люксембург и Белгия получиха първите пари по плана за възстановяване

Получените средства възлизат на 13% от общата сума, разпределена за всяка от трите държави. [EPA-EFE / Olivier Hoslet]

Португалия, Люксембург и Белгия получиха във вторник първите плащания от фонда за възстановяване на ЕС на стойност 800 милиарда евро. Тези средства ще им  помогнат да се възстановят от пандемията и да направят икономиките си по-зелени и по-цифровизирани.

Получените средства възлизат на 13% от общата сума, разпределена за всяка от трите държави. Европейската комисия отпусна 2,2 милиарда евро на Португалия, 770 милиона на Белгия и 12,1 милиона на Люксембург.

Допълнителните плащания са обвързани с изпълнението на целите и реформите, заложени в предложенията на всяка страна в националните планове.

Европейската комисия е определила общо 16,6 милиарда безвъзмездни средства и заеми за Португалия, 5,9 милиарда  за Белгия и 93,4 милиона за Люксембург.

Комисията, която вече набра на световните пазари 45 млрд. евро, с които да финансира възстановяването на своите членки чрез 724-милиардния Механизъм за възстановяване и устойчивост, съобщи, че планира до края на годината да натрупа 80 млрд. евро, за да гарантира редовните плащания към столиците.

Институцията съобщи, че досега са одобрени националните планове на 16 държави, а шест са поискали отлагане на оценките, за да коригират забележки и несъответствия, които им е посочила ЕК. Това са Румъния, Полша, Финландия, Швеция, Естония и Малта. България и Нидерландия са единствените държави, които още не са внесли своите планове в Комисията.