750 млн. евро за възстановяване може да бъдат освободени до август

Португалският външен министър Аугусту Сантуш Силва. [EPA-EFE / ANTONIO PEDRO SANTOS]

Португалското председателство на Съвета на ЕС работи така, че процесът на освобождаване на 750 милиарда евро от фонда за възстановяване след пандемията  да бъде съкратен с поне един месец.

Министърът на външните работи Аугусту Сантуш Силва представи преразгледания график във вторник в Комисията по икономика, иновации, благоустройство и жилищно строителство на португалския парламент.

Министърът защити становището си, че сроковете за анализ и одобрение, или от Европейската комисия, или от Съвета, трябва да бъдат съкратени до юли.

Главният дипломат на Португалия припомни, че срещата на Съветът по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) е насрочена за 18 юни, за да се анализира първият пакет от национални планове.

След като бъдат представени всички национални планове,за които беше даден краен срок до 30 април, Комисията има два месеца да ги одобри. След това министрите на икономиката и финансите на страните от блока ще трябва да анализират цялата документация в рамките на един месец, което ще забави освобождаването на средства за подпомагане на икономическото възстановяване на Европа най-малко до август.

Сантуш Силва посочи, че 18 държави-членки на ЕС вече са ратифицирали решението за собствени ресурси, което се нуждае от одобрението на всички 27, за да може Комисията да излезе на пазарите.

“Надяваме се, че до края на пролетта нещата ще бъдат решени, за да може Европейската комисия да може да излезе на пазарите, за да отпусне заемите от 750 милиарда евро за фонда“, подчерта външният министър.

В тази връзка той отбеляза, че бизнес измерението на план за възстановяване и устойчивост е “много високо“ и даде за пример португалските компании, които очакват  да получат 4,9 милиарда евро.

Сантуш Силва обясни, че 1,5 милиарда евро са заделени в плана за капитализация и бизнес инвестиции, които ще се управляват от държавната банка Banco de Fomento. Други 1,3 милиарда евро са предвидени за “процеси на реиндустриализация, които  съчетават технологичните процеси с бизнес иновации“.

“Други много важни траншове ще отидат за индустриална декарбонизация, дигитален преход на компаниите и нови чисти енергии, а именно зеления водород, за целите на промишлеността и бизнеса“, подчерта той.

Министърът каза също, че има “признаци на доверие“ в португалската икономика. Той посочи, че ако анализираме верижните вариации в износа и инвестициите, “можем да видим, че цикълът отново се превръща в положителен“.

“Последните налични данни за нашия износ за февруари показват ръст от 3,4% в сравнение с януари“, каза той.

“Още по-важен е признакът на международно доверие и сигурност на международните инвеститори в условията за инвестиции. Пример за това е  обявяването на голяма инвестиция в център за данни в Синес, който заработи до 2025 г. и е на стойност от 3,5 милиарда евро. Той ще генерира над 1200 нови работни места в информационната индустрия, свързани с услуги и данни“, добави той.

За Сантуш Силва това е “важна инвестиция от гледна точка на икономическа и цифрова трансформация“, която ще се възползва от първия подводен оптичен кабел между Южна Америка и Европа.