Приоритетните ни проекти са за електромобили и наносателити

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Разрешението за строеж на завода за електромобили в Ловеч ще бъде взето още тази година. Той ще бъде разположен на обща площ от 65 000 кв. м., а размерът на инвестицията възлиза на 280 млн. лева. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Василев в четвъртък, 5 август, докато връчваше сертификати за приоритетни инвестиционни проекти.

„Инвестиционният проект за изграждане на иновативен завод в Ловеч на „Некст.е.ГО България“ ще е на принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, индустриализация, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни превозни средства и части за частна и търговска употреба“, обясни министърът.

Той подчерта, че въпреки агресивните срокове, които си е поставил, нещата се случват много по-бързо.  Петков очаква да бъдат  разкрити до 1000  нови работни места, когато заводът започне да работи с пълен капацитет. Първоначално ще се започне с откриване на 365 работни места.

Министърът уточни, че от началото на 2021 година са издадени 18 сертификата клас  А и 2 сертификата за приоритетни проекти. Общата сума  на планираните  инвестиции е 1148.06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 2066 нови работни места.

По време на събитието Петков връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект и на компанията „ЕндуроСат“.

Инвестиционният проект на  „ЕндуроСат“ включва изграждане на лаборатория за наносателити в София. Те представляват малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се „разходят“ из Космоса. Инвестицията е в размер на 4 173 759 лв. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.