Пристанището в Антверпен е големият победител от Брекзит

Пристанището на Антверпен се превърна в един от печелившите на хаотичното излизане на Обединеното кралство от ЕС.[Nikolaus J. Kurmayer]

Брекзит се отрази по пагубен начин на търговията между Европейския съюз и Обединеното кралство, но се оказа, че от тази ситуация има неочакван печеливш – пристанището Антверпен. Неговият дял в търговията на Обединеното кралство се увеличи на фона на прехода от железопътния транспорт.

Пристанището на Антверпен наскоро се сля с пристанището на Брюж, за да се превърне в пристанище Антверпен-Брюж. Сега това е най-голямото експортно пристанище в Европа и се радва на неочаквано нарастване на бизнес активността в резултат на хаотичното излизане на Обединеното кралство от ЕС.

„Ние сме победител от Брекзит“, коментира Жак Вандермайрен, главен изпълнителен директор на пристанището Антверпен-Брюж.

„Докато общата търговия между Обединеното кралство и Европа намалява, нашето парче от вече по-малката торта стана по-голямо“, добави той.

Заради новините за задръствания на стотици камиони, спрени на митниците в Обединеното кралство, логистичните фирми се отказаха от железопътния транспорт поради усложнения при граничните проверки. „Спедиторите предпочитат да транспортират стоките си в контейнери от Антверпен до пристанище в Обединеното кралство, отколкото да ги докарват с камион до пристанище като Кале или дори Зебрюге“, каза главният изпълнителен директор на пристанището пред EURACTIV.

За камиони и влакове „трябва да се чака дълго, опашките на входа на граничния контрол са огромни, защото се проверяват  не само стоките, но и шофьорът на камиона. Това се случва и в двете посоки“, обясни Вандермайрен.

„Това е кошмар.“, добави той.

Вандермайрен приписва конкурентното предимство на пристанището на различната инфраструктура, която има. По време на товаренето на кораб товарът може да бъде проверен и освободен за митницата, каза той, което гарантира, че клиентите на пристанището на Антверпен няма да изпитат несигурност, свързана със задръствания или митнически проблеми.

На въпрос дали пристанището на Антверпен е спечелило от Брекзит, Вандермайрен обясни: „Когато става дума за обеми, ние сме победител“.

Неговите изявления бяха повторени от Дирк де Фау, кмет на Брюж, който каза на присъстващите на официалното обявяване на сливането на двете пристанища, че Брюж отчита увеличаване на обемите от товари заради Брекзит.

Ирландия също  е победител

Тези белгийски пристанища обаче може да не са единствените неочаквани победители от Брекзит.

„Сега Обединеното кралство вече не е главната врата за стоки с дестинация Обединеното кралство, защото много спедитори предпочитат да изпращат стоките си до Ирландия и след това да ги изпращат до Обединеното кралство“, обясни  Вандермайрен.

„Наблюдаваме бум към Ирландия, особено тази година, но с други играчи и други разстояния“, добави той.

„За Антверпен това все още е ръст на пазарния дял.“, каза още главният изпълнителен директор на пристанището.