Производството на слънчева енергия в ЕС достигна рекордно ниво

Нидерландският крал Вилем-Александер по време на обиколка  при откриването на Solar Park Hollandia Nieuw-Buinen, Нидерландия, 21 май 2021 г. Паркът е създаден след консултации с местни жители и компании от региона. [EPA-EFE/REMKO DE WAAL]

Производството на слънчева енергия в Европейския съюз  се повиши през юни и юли до рекордно високо ниво, което представлява 10% от общото производство на електричество в региона, се казва в доклад на независимият мозъчен тръст Ember в сряда (18 август).

Страните от блока са генерирали почти 39 тераватчаса (TWh) енергия от слънчеви панели през юни и юли, което е с 10,9 тераватчаса повече от 2018 г., показват данни на Ember.

Нови рекорди бяха поставени и в осем държави от ЕС, включително Испания и Германия, се казва в доклада, тъй като производството и използването на панели се увеличава.

„Има вълнуващи наченки на основните пазари на слънчева енергия, но като цяло не расте достатъчно бързо“, каза анализаторът на Ember Чарлз Мур.

В доклада също се казва, че общото производство на слънчеви панели изостава от доставките на електроенергия от въглища, които са били 14% за региона през юни и юли.

Като част от климатичната си политика Европейската комисия предложи преразглеждане на правилата за възобновяемата енергия, определящи колко бързо съюзът трябва да увеличи употребата на източници като вятъра, слънцето и биомасата.

Брюксел определи междинна цел ЕС да увеличи дела на тези възобновяеми енергии до 40% от крайното потребление до 2030 година вместо определените през 2019 година 20%.

Данните на Ember показват, че Германия запазва най-големия дял от производството на слънчева енергия в региона, като се движи от 11,5 до 13,4 теравата, което представлява 17% от общото производство на електроенергия в страната през летния период.

Испания отчита най-голямо разрастване на сектора през летния период в разстояние на четири години, като е увеличила производството над два пъти – от 3,1 тераватчаса през 2018 до 6,4 тераватчаса през 2021 година – което представлява 16 процента от общата електроенергия, произведена в страната през 2021 година.

Нидерландия показа втория по големина ръст за четири години, като почти утрои производството от 1,1 тераватчаса през 2018 година до 3,2 тераватчаса през 2021 година, увеличавайки дела на тази енергия от 10 до 17 на сто.

Значителното увеличение на производството на електроенергия и в двете страни е „отражение“ на амбициозното законодателство, коментира Чарлз Мур.

Италия е третият по големина производител на енергия от слънчеви панели през 2021 г., но не се забелязва значителен ръст за същия период от 5,7 до близо 6 теравата, показват данните.

Доставките на електроенергия от слънчеви инсталации в общността са нараствали средно с 14 тераватчаса годишно през 2019 и 2020 година и се очаква също такъв растеж и през 2021 година. За постигане на климатичната цел през 2030 година обаче е необходимо производство от 30 тераватчаса годишно, се казва в доклада.