Путин е на сладки приказки с италианския бизнес въпреки напрежението в Украйна

Руският президент Владимир Путин разговаря онлайн с представители на италиански фирми на 26 януари 2022 г. [Уебсайт на Кремъл]

Руският президент Владимир Путин проведе виртуална среща с  висши  ръководители на италиански компании в сряда (26 януари), въпреки съпротивата на Рим заради ескалиращото напрежение около Украйна.

Енергийната компания Enel, застрахователят Generali и производителят на гуми Pirelli потвърдиха, че ще участват в онлайн срещата на Путин с Италиано-руската търговска камара. Unicredit Bank също съобщи, че ще присъства.

Енергийната компания Eni каза за Франс Прес, че е решила да не участва.

САЩ и други западни сили предупредиха Москва, че ще й наложат тежки икономически санкции, ако нахлуе в Украйна.

Срещата беше обявена за първи път от италианската камара през ноември, за да „подкрепи икономическия и търговския обмен между нашите две страни“.

Времето на срещата обаче предизвика безпокойство и правителството на премиера Марио Драги помоли фирмите, в които италианската държава има дял, да не участват в срещата, според източник, близък до участниците.

Представител на кабинета на Драги заяви пред Франс Прес: „Срещата е от частен характер и нито един член на италианското правителство няма да участва“.

В изявление Кремъл заяви, че ще разгледат актуални въпроси, свързани с икономическото сътрудничество, търговията и инвестициите, по-специално „възможностите за засилване на сътрудничеството в областта на енергетиката, индустрията, финансите и екологосъобразните технологии“.

Италия е силно зависима от руския газ и като такава има хроничен търговски дефицит с Русия.

Според стенограмата на Кремъл, Путин е казал, че Русия гледа на Италия като на приоритетен търговски партньор. По думите му, 500 италиански компании са действащи в Русия, в области като енергетиката и банкирането. Той е подчертал, че за миналата година Русия е доставила на Италия 22,7 милиарда кубически метра газ, което е значително увеличение в сравнение с 20,8 милиарда през 2020 година.

Във встъпителните си бележки, публикувани от сайта на Кремъл, Путин не е споменал за заплахата от икономически санкции.

Цените на газа скочиха този сезон, като се смята, че това отчасти се дължи на особено студената зима и връщането към икономическата активност след пандемията. Но Москва  е заподозряна, че се възползва от напрежението на световния пазар, за да намали предлагането и да повиши цените.

НАТО заяви в понеделник, че изпраща самолети и кораби, за да укрепи източноевропейския си фланг, тъй като Съединените щати и Европейският съюз се стремят да координират тежък отговор срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

За разлика от повечето си западни съседи, Италия има исторически относително приятелски връзки с Путин, подкрепени от силни, дългогодишни инвестиции на италиански корпорации в Русия.

Първоначално Италия не желаеше да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия след нейното нахлуване в Крим през 2014 г.

Откакто стана премиер на Италия през февруари миналата година, Марио Драги подчерта, че Италия е твърдо на страната на Европейския съюз и НАТО. През декември обаче той омаловажи риска от руска инвазия в Украйна, като каза, че Путин не изглежда „готов за действие“.

Министърът на отбраната на Италия обяви в сряда, че страната ще изпълни ангажиментите си към НАТО за кризата в Украйна, като същевременно подчерта необходимостта от мирно решение.

„Алиансът е предвидил засилване на мерките за възпиране на своя източен фланг, в който Италия също участва по отношение на операции и мисии, които вече са разрешени от парламента“, заяви Лоренцо Герини.