Путин разпореди спешни мерки за спасяване на автомобилната индустрия

Lada-Granta- [Туитър]

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството си в четвъртък (16 юни) бързо да предприеме нови мерки в подкрепа на местната автомобилна индустрия, която защото продажбите закъсаха след инвазията в Украйна.

На фона на свиване на търсенето от руски купувачи и сериозни логистични проблеми в резултат на западните санкции, продажбите на автомобили спаднаха с рекордните 83,5% през май, според данните на Асоциацията на европейския бизнес (AEB).

„Бих искал да помоля правителството да ни каже подробно какви бързи мерки предприема за подкрепа на автомобилната индустрия и стабилизиране на вътрешния пазар“, каза Путин на среща с официални лица, излъчена по държавната телевизия.

Агенция Интерфакс съобщи, че правителството трябва да излезе с актуализиран план преди 1 септември.

Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза, че Москва ще отпусне 20,7 милиарда рубли (377 милиона долара) тази година за подкрепа на търсенето на автомобили, предаде Интерфакс.

Около 10,2 милиарда рубли ще бъдат изразходвани за предоставяне на заеми за покупка на автомобили, а останалата част ще бъде разделена между подкрепата за преференциални лизингови лихви и отстъпки за електрически и бензинови превозни средства.

„Това трябва да се приложи в близко бъдеще, за да се стимулира пазара именно за тези продукти, които се произвеждат свободно и могат да се доставят на нашите потребители“, съобщи агенцията.

Руската статистическа агенция Росстат твърди, че цените на автомобилите са скочили с близо 50% от началото на годината, което е потиснало търсенето в страна, където доходите на домакинствата са намалели, а инфлацията е стигнала близо 20-годишен връх.

През последните седмици редица официални лица предупредиха за възможен спад в търсенето, който би могъл да акцентира върху икономическата криза, която се очаква да бъде най-тежката от поне две десетилетия.

Въпреки амбициозната инициатива за заместване на вноса, руската автомобилна индустрия остана силно зависима от чуждестранни инвестиции и оборудване.

Производителят на „Лада“ АвтоВАЗ, който е най-големият производител на автомобили в Русия, спря производството за повече от два месеца, позовавайки се на недостиг на електронни части.

Френският автомобилен гигант „Рено“ сключи сделка през май за продажба на мажоритарния си дял в АвтоВАЗ с руски научен институт за символичната сума от само една рубла с опция да го изкупи обратно в рамките на шест години.