Първият в Европа 5G завод за чипове се открива в Дрезден

"С помощта на изкуствен интелект извеждаме производството на полупроводници на ново ниво в Дрезден“, заяви изпълнителният директор на Bosch Волкмар Денер.

Германската инженерна и технологична компания Bosch откри в понеделник (7 юни) в Дрезден нова фабрика за полупроводници, изцяло свързана с 5G технология. Производственото съоръжение е финансирано със 140 милиона евро като част от съвместен европейски проект.

“Нова ера на микроелектрониката започва днес в Дрезден“, каза министърът на икономиката Петер Алтмайер, който представи инвестицията като “ясен сигнал за бъдещето на Германия и израз на изключителния опит в научните изследвания и новаторската сила в микроелектронния клъстер на силициевата долина на Саксония”.

“Силна микроелектронна индустрия в Германия е необходима, за да сме в челните редици на бъдещите технологии като 5G, изкуствен интелект, автоматизирано шофиране“, добави той.

Гигантът Bosch е инвестирал общо около 1 милиард евро във високотехнологичното производство – най-голямата единична инвестиция в 130-годишната история на компанията.

“С помощта на изкуствения интелект извеждаме производството на полупроводници на ново ниво в Дрезден“, заяви изпълнителният директор на Bosch Волкмар Денер и добави, че иска да зададе “нови стандарти в производството на чипове“ чрез този проект.

Изграждането на фабриката е финансирано със 140 милиона евро като “важен проект от общоевропейски интерес“ за микроелектрониката – съвместен проект на Германия, Франция, Италия, Австрия и Обединеното кралство за поддържане и по-нататъшно развитие на европейските компетенции и ноу-хау в областта на микроелектрониката.

Съвместният проект има финансиране от 1,9 милиарда евро и в него участват общо 32 европейски компании.

Първите компютърни чипове трябва да са готови през юли, половин година по-рано от планираното, докато производството на чипове за автомобилната индустрия трябва да започне през септември.

Производството трябва да е облекчение за много производители на автомобили и производители на електроника, които в момента се борят с недостига на чипове на пазара, причинен отчасти поради нарастващото търсене на преносими компютри и други видове компютърни технологии по време на пандемията.

Европейската полупроводникова индустрия изостава

Заместник-председателят на Европейската комисия по дигитализацията Маргрете Вестагер наскоро подчерта значението на полупроводниците за “укрепване на конкурентоспособността на Европа като люлка за авангардни иновации“. Тя похвали отличните резултати, които могат да бъдат постигнати, когато “индустрията и политиците обединят усилията си“.

Интересът към разширяване на полупроводниковата индустрия наскоро достигна своя пик в ЕС.

Индустрията измина дълъг път през последните три десетилетия. Делът на европейските производители в световното производство е спаднал от 44% през 1990 г. до оскъдните 9% през 2020 г., се казва в доклад на Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

Конкуренцията на Азия е огромна, защото континентът привлече предприемачи от цял ​​свят заради ниските производствени разходи. Това доведе до масово пренасяне на европейската полупроводникова индустрия. Нито един от трите най-големи производители на полупроводници в Европа – STM, Infineon и NXP -към момента не влиза в топ 10 на световните пазари.

Микропроцесорите обаче остават от съществено значение за електромобилите, интернет и изкуственя интелект – всичко това е много важно за ЕС в дигиталната ера.

Упадъкът на европейската полупроводникова индустрия води до големи зависимости от производителите в Азия. В същото време глобалните проблеми, свързани с веригите за доставки, водят до широко разпространени производствени загуби в различни индустрии, включително автомобилната индустрия.

Проблемът достигна такива размери, че Алтмайер се обърна директно към тайванския си колега, министър на икономиката Уанг Мей-Хуа, да осигури допълнителни доставки за германската автомобилна индустрия.

Как ЕС се опитва да навакса

Европейският съюз вече е признал проблема и се опитва да обърне тенденцията. В своя DigitalCompass, публикуван през март, Комисията си постави за цел да увеличи пазарния дял на блока повече от два пъти.

До 2030 г. усъвършенстваните и устойчиви полупроводници в Европа трябва да “представляват поне 20% от световното производство“, казва Digital Compass.

Европейската комисия също така планира да създаде европейски алианс за процесори и полупроводникови технологии през следващите месеци, за да намали зависимостта на индустрията от азиатските производители и да привлече повече инвеститори. Това се казва в обновената през май индустриална стратегия на блока.

Миналия декември 22 държави от ЕС издадоха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в областта на процесорите и полупроводниковите технологии.

Декларацията цели преди всичко да генерира взаимодействие между различните национални изследователски и инвестиционни инициативи и да създаде условия за следващото поколение процесори и полупроводници, за да осигури на ЕС водеща роля в Индустрия 4.0.

Този обрат трябва да бъде постигнат с помощта на фонда за възстановяване на ЕС, от който 20% трябва да бъдат инвестирани в цифровата трансформация. През следващите две години за целта ще бъдат отпуснати 145 милиарда евро.