Роботаксита ще возят пътници в Загреб до 2024 г.

"Това е проект с голям потенциал. Направен е прототип на роботабокси, нашите гости го видяха днес, но трябва да го издигнем на по-високо ниво и да го представим както трябва, вероятно в началото на следващата година", каза Римак, когото Блумбърг нарича "европейският Илон Мъск”. [ Shutterstock / Art Konovalov ]

Rimac Automobili разработва проект за автономни превозни средства – роботаксита и  ако успее, може да бъдат тествани в Загреб през 2024 г., обяви собственикът Mате Римац на среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е проект с голям потенциал. Направен е прототип на роботабокси, нашите гости го видяха днес, но трябва да го издигнем на по-високо ниво и да го представим както трябва, вероятно в началото на следващата година“, каза Римац, когото агенция Блумбърг нарича „европейският Илон Мъск”.

Инвестицията е на стойност 3,4 милиарда куни (малко по-малко от 2 милиарда евро) и че включва изграждането на Център за мобилност, където роботизираните таксита се поддържат, почистват и зареждат отново.

Фон дер Лайен беше в Загреб, за да одобри националния план за възстановяване и устойчивост на страната на стойност 6,3 милиарда евро, който може да увеличи БВП с 2,9% и да създаде 21 000 работни места до 2026 година.

Хърватският план балансира инвестициите и реформите в икономиката, администрацията и здравеопазването, каза още шефът на Комисията.

Премиерът Андрей Пленкович благодари на Комисията за нейната солидарност в момент, когато Хърватия се сблъска не само срещу последиците от пандемията, но и от земетресенията в Загреб и окръг Сисак.