Румъния няма да забрани на домакинствата да се отопляват на дърва

Купчина прясно нацепени дърва за огрев близо до жилищен блок в Румъния, където често липсва централизирано отопление. Половината от домакинствата в Румъния използват дърва за огрев за отопление. [Sorin Vidis / Shutterstock]

Букурещ отхвърли като „фалшиви новини“ съобщенията за планирана забрана на дървата за огрев. По-скоро правителството се стреми да дефинира по-добре режима за използване на биомаса като енергиен източник, каза министърът на енергетиката Вергил Попеску в интервю за EURACTIV .

„Ние няма да забраним използването на дърва за отопление на домакинствата“, настоя енергийният министър.

През последните седмици медиите в Румъния съобщиха за предполагаемото намерение на правителството да забрани отоплението на дърва през 2023 г. Властите обявиха,  че това е „фалшива новина“.

В Румъния приблизително половината от населението – повече от 3,5 милиона домакинства,  използва дърва за отопление. Така че категоричната забрана за отопление на биомаса изглежда неосъществима на този етап.

Вместо това правителството има за цел да развие газовата мрежа на страната, за да осигури на повече домакинства отопление на газ.

„Не мисля, че стои въпроса за забрана на отоплението на дърва в Румъния“, каза министър Вергил Попеску пред EURACTIV. „Докато развиваме мрежите за разпределение на природен газ, към които се стремим, хората ще видят, че е по-просто, по-удобно да се използва газ за отопление, отколкото дърва за огрев“, каза той.

Попеску посочи, че Румъния може да използва пари от Фонда за модернизация – програма, стартирана от Европейската комисия, за да помогне на десетте най-бедни страни членки на ЕС да модернизират енергийния си сектор, за да финансира инвестиции в съвременни проекти за енергия от биомаса.

Румъния се стреми 30,7% от потреблението на енергия през 2030 г. да идва от възобновяеми източници, но екологичните активисти и зеленият енергиен сектор смятат целта за недостатъчна.

„Имаме история на поемане на цели и за постигането им“, каза Попеску, като добави, че цифрите за 2030 г. могат да бъдат по-близо до изискванията на привържениците на зелената енергия.

„Докато разполагаме с Фонда за модернизация, не виждам защо да не ускорим процеса“, посочи той и отбеляза, че във Фонда за модернизация има специална линия за финансиране на биомаса.

„Ние не сме против използването на биомаса, ние сме против изсичането на гори. Няма да сечем гората, за да има дърва за огрев, но можем да използваме дървесни отпадъци, както и отпадъци от други култури, за отопление“, каза той.

Попеску отбеляза, че норвежки инвеститор е дошъл наскоро в Румъния, за да обсъди плановете за инвестиране на 800 милиона евро в производството на пелети от различни видове източници на биомаса като начин за замяна на въглищата.

„Всяка инвестиция, която произвежда по-малко емисии на CO2 и която води до производство на по-чиста енергия, е добре дошла в Румъния“, заключи Попеску.