Румъния ще блокира китайските фирми от обществените поръчки за магистрали

Компаниите от Китай ще бъдат изключени от обществените поръчки за магистрални или железопътни проекти.  [Shutterstock/ Suliman Razvan]

Миналата седмица румънското правителство прие “меморандум“, който ще блокира възлагането на обществени инфраструктурни договори на компании, идващи от страни, които нямат двустранно търговско споразумение с Европейския съюз.

Ако бъде приет закон, меморандумът ще доведе до изключване на китайските фирми от обществени поръчки за магистрални или железопътни проекти.

Мотивите, които стоят зад решението, са да се изключат компании, които не отговарят на европейските стандарти, заяви вицепремиерът Дан Барна на пресконференция в понеделник.

“Това е процедура, която съществува и в други държави-членки на ЕС, а имаше и консултация с Европейската комисия“, уточни  Барна и добави, че “меморандумът само определя рамката за регулиране на тази ситуация“.

“Меморандумът не посочва конкретна държава”, подчерта вицепремиерът.

“Само искаме да гарантираме, че няма да има оферти от компании, които не могат да спазват стандартите на ЕС, заради което да бъдем принудени да губим пари, да отменяме търгове и да търпим  закъснения, в период, когато Румъния отчаяно се нуждае от подобряване на инфраструктурата“, каза Барна.

Идеята беше представена за пръв път от министъра на транспорта Каталин Друла, която е от либералната партия USR PLUS, свързана с центристката политическа група “Обнови Европа” в Европейския парламент.

Дачиан Чолош, който е лидер на групата в ЕП, заяви, че меморандумът има за цел да ограничи участието на компании извън ЕС и не е насочен към никоя държава в частност.

“Това не е решение срещу която и да е държава, а европейски подход“, подчерта Чолош.

За да наложи тези правила, румънското правителство сега трябва да промени закона си за публични придобивания. Ако законодателството бъде прието, китайските компании ще бъдат най-засегнати, защото участват в няколко проекта за ремонти на магистрали.

През юли 2019 г. Европейската комисия издаде документ с насоки за участието на кандидати от трети държави на пазара на обществени поръчки в ЕС.

Документът препоръчва да се сключват договори само с компании от трети държави, с които ЕС е подписал обвързващи международни или двустранни споразумения за свободна търговия, обхващащи обществените поръчки.

“Други компании от трети държави нямат осигурен достъп до пазарите на обществени поръчки в ЕС и могат да бъдат изключени“, каза Комисията.

Европейският съюз е част от Споразумението за държавни поръчки заедно с 19 други членове на Световната търговска организация, включително САЩ, Австралия, Канада и Япония. Целта на тези споразумения за свободна търговия е страните да си дадат по-добър достъп до пазарите на обществени поръчки.