Русия върви към национализиране на активи на фирми, които напускат страната

Затворен магазин на Gucci в Москва, Русия, 10 март 2022 г. В резултат на санкции, наложени от Запада на Русия, редица марки като Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci, Dior, Apple, Master Card Visa и други, обявиха спиране или ограничаване на бизнеса си в Русия. [EPA-EFE/МАКСИМ ШИПЕНКОВ]

Руската управляваща партия „Единна Русия“ заяви в сряда (10 март), че правителствена комисия е одобрила първата стъпка към национализиране на активи на чуждестранни фирми, които напускат страната след икономическите санкции заради Украйна.

„Единна Русия“ добави в изявление в Телеграм, че комисията по законотворческа дейност е подкрепила законопроект, който позволява на фирми, които са повече от 25% собственост на чужденци от „неприятелски държави“, да бъдат обявени в несъстоятелност.

Списъкът на „неприятелските държави“ включва всички 27 държави-членки на ЕС плюс Монако, Швейцария, Норвегия, Исландия и Сан Марино, САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Швейцария, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Микронезия. От Западните Балкани са включени Албания, Черна гора и Северна Македония, но не и Сърбия, страна кандидатка за членство в ЕС, която отказа да наложи санкции срещу Русия и продължава да поддържа приятелски връзки.

„Това ще предотврати фалит и ще запази работни места“, се казва в изявлението.

Преди това руският президент Владимир Путин каза, че Русия трябва да действа „решително“ по отношение на западните компании, които напускат страната.

„Трябва да действаме решително с онези [компании], които ще закрият производството си“, каза Путин във видео, публикувано от Кремъл и излъчено в държавни медии. „Тогава е необходимо… да се въведе външно управление и след това тези предприятия да се прехвърлят на тези, които искат да работят“, добави той.

Руският премиер Михаил Мишустин каза по-рано, че е изготвен законопроект.

„Ако чуждестранни собственици закрият компанията неоснователно, в такива случаи правителството предлага въвеждане на външна администрация. В зависимост от решението на собственика, това ще определи бъдещата съдба на предприятието“, каза Мишустин, според Кремъл.

Корпоративните действия, изразяващи порицание към Русия заради нейната инвазия в Украйна варират значително, като някои фирми като американския автомобилен производител Ford временно затварят заводи, но други като британската енергийна компания BP обещаха да напуснат страната.

„Единна Русия“ заяви, че според предложения законопроект, компаниите, които са обявили, че напускат Русия, могат да откажат да бъдат обявени в несъстоятелност, ако в рамките на пет дни възобновят дейността си или продадат акции, при условие че бизнесът и служителите им останат.

В противен случай съдът ще назначи временна администрация за три месеца, след което акциите на новата организация ще бъдат пуснати на търг, а старата ще бъде ликвидирана, допълни още.