Руското злато може да стане новата цел на санкциите на ЕС

Служители на германската Бундесбанк показват златни кюлчета по време на пресконференция във Франкфурт на Майн, Германия, 16 януари 2013 г. [EPA-EFE/FRANK RUMPENHORST]

Лидерите на Европейския съюз целят да запазят натиска върху Русия на срещата си на върха на 23-24 юни, като се ангажират с по-нататъшна работа по санкциите, показва проектодокумент. Следващият кръг от мерки може да бъдат насочени към руското злато.

ЕС прие шест пакета от санкции срещу Русия и Беларус от началото на инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари, но няколко сектора, включително газът, остават до голяма степен недокоснати, тъй като правителствата на ЕС избягват мерки, които биха могли да навредят на собствените им икономики повече отколкото на руската.

„Работата по санкциите ще продължи, включително за укрепване на прилагането и предотвратяване на заобикалянето им“, ще кажат лидерите на ЕС в края на редовната си среща на върха тази седмица, според последната версия на техния проект за заключение от 20 юни.

Текстът представлява компромис между скандинавските и източните страни, които настояват за ясно препращане към седмия пакет в изявлението на срещата на върха, но страни като Германия и Белгия настояват блокът да се съсредоточи върху прилагането на съществуващите мерки, вместо незабавно да добавят нови ограничения.

В предишната версия на текста не се споменаваше за повече работа по санкциите, като промяната представляваше победа за „ястребите“. Но заради настояването  на Германия в новият текст не се споменава изрично седми пакет.

Въпреки че в момента не се подготвя нов пакет, продължава работата за идентифициране на сектори, които могат да бъдат засегнати, казаха служители.

Според официални лица, запознати с дискусиите, златото е една от възможните следващи цели.

Златото е ключов актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения за достъп до някои от активите си, държани в чужбина, поради западните санкции.

На среща при закрити врата на посланиците на ЕС миналата седмица Дания предложи допълнителните санкции да включват златото, каза говорител на датския посланик в ЕС.

Източник, запознат с работата по санкциите, каза пред Ройтерс, че Европейската комисия работи върху добавянето на злато към евентуален следващ кръг, въпреки че все още не е ясно дали мярката може да забрани износа или вноса от Русия, или и двете.

Лидерите на ЕС също така ще се съгласят да ускорят плановете за финансиране на възстановяването на Украйна и ще вземат под внимание новите спешни средства в размер на до 9 милиарда евро, които Комисията ще представи скоро, се казва в проектодокумента.

Те също така са готови да настояват за нова военна подкрепа за Украйна, показва документът. Длъжностните лица казаха, че тя може да възлиза на поне половин милиард евро в допълнение към вече одобрените 2 милиарда евро.