САЩ и Германия се опитват да се помирят за „Северен поток 2“

Съоръжения на сушата на "Северен поток 2" в Русия. [Nord Stream 2 website]

Класифициран документ, който беше публикуван наскоро, разкрива как Берлин работи с Вашингтон, за да избегне санкциите на Съединените щати заради газопровода „Северен поток 2“.

Германия заяви в неделя (28 ноември), че продължава да работи в тясно сътрудничество със Съединените щати по изпълнението на сделката по газопровода „Северен поток 2“, което току-що приключи и ще започне преноса на газ от Русия до Германия под Балтийско море.

Съединените щати и някои европейски страни се противопоставят на газопровода на стойност 11 милиарда долара, който заобикаля Украйна. Те казват, че това ще направи Европа твърде зависима от руския газ, но други европейски правителства твърдят, че връзката е жизненоважна за осигуряване на енергийни доставки.

Германското външно министерство посочи, че работи в тясно сътрудничество с американската администрация за прилагането на съвместна декларация за газопровода.

„Ние принципно отхвърляме санкциите между съюзниците“, се казва в отговор на запитване на Ройтерс за документ от 6 страници, върху който е написано „засекретено“, получен от Axios , в който се казва, че Берлин е призовал членовете на Конгреса на САЩ да не налагат санкции за газопровода „Северен поток 2“. Причината според германските власти е, че това би „отслабило“ доверието в САЩ и „в крайна сметка ще навреди на трансатлантическото единство“.

Администрацията на Байдън се отказа от санкции срещу оператора на тръбопровода и сключи сделка с Германия през юли, въпреки че миналата седмица наложи допълнителни ограничения  срещу свързаната с Русия компания Transadria Ltd и нейния кораб.

Група републиканци в Сената на САЩ заявиха на 8 ноември, че са въвели законодателство, което ще наложи задължителни санкции срещу „Северен поток 2“.

Германия се съгласи да предприеме действия, ако Русия използва енергията като оръжие в отношенията си с Украйна, но сделката не предоставя информация по какви конкретни критерии ще се случи това.

Документът, получен от Axios и публикуван на 19 ноември, очертава стъпките, които ще предприеме Германия в случай на руска агресия срещу Украйна, включително „силни публични послания“, които осъждат поведението на Русия.

На ниво ЕС в документа се казва, че Германия „активно участва в процеса за обмисляне на възможности за допълнителни ограничителни мерки“, каза Axios.

В документа също така се казва, че „Северен поток 2“ не представлява „никаква заплаха за Украйна, стига да е осигурен разумен транзит на газ“, и се посочва потенциалните санкции по газопровода като „победа за Путин“, тъй като ще разделят западните съюзници.

В документа се казва още, че Германия и САЩ ще подкрепят инвестиции в размер на 1 милиард долара чрез Зеления фонд за Украйна, включително от трети държави и от частния сектор. Германия ще предостави първоначална безвъзмездна помощ на фонда от най-малко 175 милиона долара.