САЩ и ЕС ще засилят координацията за доставки на полупроводници

Зам.-председателят на Комисията Маргрете Вестагер дава пресконференция относно Европейския закон за чипове в Брюксел, Белгия, 8 февруари 2022 г. Европейският съюз обяви огромен план от 48 милиарда щатски долара да стане основен производител на микрочипове и да се откаже от зависимостта си от азиатските пазари в стратегическия сектор, който задвижва всичко - от автомобили до игрови конзоли. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Съединените щати и Европейският съюз планират да обявят в понеделник (16 май) съвместни усилия срещу проблемите с прекъсванията в доставките на полупроводници, както и противодействие на руската дезинформация, съобщиха официални лица.

Висшите представители на САЩ са на посещение във френския научен център Сакла за среща на Съвета по търговия и технологии, който бе създаден миналата година, тъй като Китай все повече засилва своето технологично влияние.

Американските служители признаха, че инвазията на Русия в Украйна е разширила обхвата на проблемите, но казаха, че западният блок все още е концентриран върху конкуренцията от Китай.

Двете страни ще обявят „система за ранно предупреждение“ за прекъсвания на доставките на полупроводници, в опит да избегнат прекомерната конкуренция между западните сили за жизненоважния технологичен компонент.

Индустрията страда от недостиг на компоненти за производството на чипове заради бума на глобалното търсене на електронни продукти и пандемията, която наруши веригите за доставки.

„Надяваме се да се споразумеем за високи нива на субсидии, които в същото време да са пропорционални и разумни“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер пред репортери в неделя.

Целта е „тъй като Вашингтон и Брюксел се стремят да насърчат инвестициите в полупроводници, да направим това по координиран начин, а не просто насърчаваме надпреварата за субсидии“, подчерта американски служител, пожелал анонимност.

Съединените щати вече въведоха своя собствена система за ранно предупреждение през 2021 г., която следи веригите за доставки в Югоизточна Азия и „бе много полезна, защото ни помогна да предотвратим няколко потенциални спирания по-рано тази година“, каза американският служител.

Той добави, че двете страни очакват нови прекъсвания на доставките, причинени от блокирането заради пандемията в Китай, който е единствената голяма икономика, която все още следва стратегия за нулев ковид.

Европейският съюз и Съединените щати също така ще обявят съвместни мерки за борба с дезинформацията и хакерството, особено от страна на Русия, включително ръководство за най-добрите практики за киберсигурност за малки и средни компании, посочи служителят.

„Това не е европейски, а глобален въпрос“, добави той.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и търговският представител на САЩ Катрин Тай са във Франция  за преговорите.

Държавният секретар Антъни Блинкен трябваше да присъства на официалната вечеря в понеделник, но се наложи да отмени посещението си, за да се отправи към Абу Даби за погребението на  лидер Шейх Халифа.