САЩ обещават да намалят емисиите си с поне 50% до 2030 г.

Куполът на Капитолия в САЩ зад димоотводите на Капитолийската електроцентрала, в която се горят  въглища, във Вашингтон [ JIM LO SCALZO / EPA-EFE ]

Съединените щати обещават да намалят емисиите си с поне 50% до края на десетилетието, като засилва амбицията много други страни да ги последват, което ще помогне за справяне с климатичната криза.

Преди виртуалната среща в четвъртък и петък, на която световни лидери ще обсъдят по видеоконферентна връзка стратегиите за борба с климатичните промени, Белият дом заяви, че САЩ ще се стремят да намалят своите емисии на парникови газове с между 50% и 52% до 2030 г., на база на нивата от 2005 г.

Тази нова цел, която трябва да бъде официално представена на ООН, представлява ярък пробив в сравнение с управлението на Доналд Тръмп, който отричаше климатичните промени. Сега Вашингтон  съобщи, че “Съединените щати се завръщат“, обяви служител на Белия дом. “Съединените щати няма да чакат, разходите за забавяне са твърде големи и нашата нация е решена да действа точно сега”, добави служителят на администрацията.

САЩ се борят да си възвърнат международното доверие, след като Тръмп извади страната от Парижкото споразумение за климата. Администрацията на Байдън заяви, че вече е помогнала за осигуряване на намаляване на емисиите от страна на Канада, Аржентина и Япония,. Това означава, че заедно с новите обещания от страни като Великобритания, правителствата, които контролират половината от световната икономика, си поставят цели, които могат да спрат прогнозираното повишение на  световната температура с над 1,5° C, което е ключова цел на Парижкото споразумение. Това ще позволи избягване на катастрофални климатични въздействия.

Китай, най-големият замърсител с въглерод в света, изрази известен скептицизъм по отношение на завръщането на САЩ в климатичната сделка, но президентът на страната Си Дзинпин ще присъства на срещата на върха на климата, която бе организирана  от Байдън за Деня на Земята. Белият дом е уверен, че Америка ще запази влиянието си.

“Тази нова цел ни дава значителен лост да настояваме за климатични действия в чужбина“, каза служителят на Белия дом. “Всеки тон намалени емисии, постигнати в Съединените щати, има мултиплициращ ефект, вдъхновяващ климатичните действия в света.“, смята той.

Изправени пред задачата да поставят амбициозна, но осъществима цел, новата цел на САЩ не е толкова амбициозна, колкото тази на Великобритания и ЕС, но все още е сред най-сериозните обещания до момента.

Генералният секретар на ООН, ,Антонио Гутериш, заяви, че е необходимо 50% намаление от страна на САЩ, за да се предотврати пропадането на планетата в климатична “бездна“. Учените пък предупреждават, че светът трябва да намали наполовина емисиите до 2030 г., за да ограничи природните бедствия, горските пожари, наводненията и обществените вълнения.

Администрацията на Байдън отново заяви, че иска американската електрическа мрежа да работи на 100% с чисти източници като слънчева и вятърна енергия до 2035 г., за да постигне целите си. Икономиката на САЩ ще заложи на възобновяемата енергия и производството на електрически автомобили, което ще допринесе за създаването на нови работни места. Вашингтон обаче се отказа от мярката всички превозни средства, продадени до 2035 г., да бъдат модели с нулеви емисии.  Губернаторите на повече от десет щата, включително Калифорния и Ню Йорк, бяха призовали с писмо американския президент да го направи.

“Това е твърде амбициозно, дори ако се има предвид, че емисиите на парникови газове в САЩ всъщност намаляват от 2007 г. насам“, коментира Флавио Ленър, учен от университета Корнел, за новите климатични цели на САЩ. “Достатъчен ли е този нов залог? Вероятно не, но това зависи и от това какво ще правят другите страни, които произвеждат много вредни емисии през това десетилетие.”, обясни той.

Маниш Бапна, главен изпълнителен директор на Световния институт за ресурси, каза, че новата цел на САЩ “трябва да накара света да се замисли“. Бапна добави: “Тази цел ще служи като северна звезда за вътрешния дневен ред на президента Байдън. Това ще създаде по-справедливо и проспериращо общество. Съобщението до други големи страни с голямо производство  е силно и ясно: следващият ход трябва да е от вас. “

Байдън, който нарече климатичната криза “най-голямата екзистенциална заплаха, с която се сблъскваме“, ще държи реч, за да открие двудневната среща на върха, в която ще участват и германският канцлер, Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън, руският президент Владимир Путин, индийският премиер Нарендра Моди, австралийският премиер Скот Морисън и много други.

Събитието ще бъде фокусирано върху теми като иновации за чиста енергия и значението на океаните и горите. Във форума ще се включат и папа Франциск и Бил Гейтс, съосновател на Microsoft. В четвъртък сутринта Грета Тунберг, шведска активистка за климата,  ще се обърне към комитета на Конгреса на САЩ, докато Далай Лама, заедно със 100 други носители на Нобелова награда, ще призове за премахване на изкопаемите горива.

Срещата на върха ще бъде само първата от поредица срещи, включително на Г7 и Г20, които ще се проведат преди ключовите преговори на ООН за климата в Шотландия по-късно тази година. Джон Кери, пратеник за климата на Байдън, заяви, че се надява, че през 2021 г. страните ще приемат промяна към чистата енергия в трансформация, която е съперник на космическата ера или индустриалната революция. “Това е най-големият момент на трансформация на нашата икономика през целия ни живот“, каза Кери пред “Вашингтон пост”. “Трябва да го вземем.“, добави той.

Някои климатични активисти заявиха, че Байдън трябва да направи още повече, като посочват, че САЩ изостават с цели  четири години заради Тръмп. Останалата част от света обаче също е постигнала оскъден напредък в намаляването на емисиите, а парниковите газове  вече се покачват отново след спад през миналата година заради ограниченията, свързани с пандемията.

“Въпреки че мнозина ще приветстват ангажимента на президента да намали емисиите на САЩ поне наполовина до 2030 г., ние носим отговорност да кажем истината – това не е достатъчно“, каза Евън Вебер, политически директор и съосновател на климатичното движение “Изгрев“.

“Науката е ясна – ако САЩ не постигнат много до края на това десетилетие, това ще бъде смъртна присъда за нашето поколение и милиардите хора на фронтовете на климатичната криза в САЩ и в чужбина”, коментира той.