САЩ плашат европейските компании със санкции заради „Северен поток 2“

Природозащитници протестират срещу тръбопровода в Берлин, Германия, 12 януари 2021. [Hayoung Jeon/EPA/EFE]

Държавният департамент на САЩ съобщи този месец на европейските компании, за които подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“, че са изложени на риск от санкции, потвърди говорител в сряда.

Отиващата си администрация на президента Доналд Тръмп подготвя заключителен кръг от наказателни мерки срещу проекта.

Държавният департамент се обърна към компаниите след 1 януари, като ги предупреди за новия риск от ограничения. „Опитваме се да ги информираме за риска и ги призоваваме да се оттеглят, преди да е станало късно“, каза източник от правителството на САЩ.

Американският източник обясни, че се очаква Държавният департамент да излезе с доклад до четвъртък или петък за компании, които според него помагат за изграждането на газопровода Русия-Германия. Компаниите, които биха могли да бъдат включени в доклада, включват и такива, които осигуряват застраховка, помагат за прокарването на подводния тръбопровод или проверяват строителното оборудване на проекта.

Zurich Insurance Group може да бъде включена в доклада, каза източникът. Цюрих заяви, че е „поел ангажимент да спазва изцяло всички приложими разпоредби за санкции“.

Компанията, която изгражда „Северен поток 2“, не отговори веднага на искане за коментар.

Газопроводът на стойност 11 милиарда долара, един от най-важните руски проекти в Европа, предизвика напрежение между Вашингтон и Москва.

Администрацията на Тръмп се противопоставя на „Северен поток 2“, който би лишил Украйна от изгодни транзитни такси, заявявайки, че това ще увеличи икономическия и политически натиск на Русия над Европа. Администрацията също така стимулира износа на американски втечнен природен газ за Европа, гориво, което се конкурира с газопровода от Русия.

Кремъл казва, че „Северен поток 2“, ръководен от държавната енергийна компания „Газпром“, е търговски проект. Газопроводът ще бъде завършен въпреки натиска от страна на Съединените щати, обяви руското министерство на външните работи в сряда.

Германия, най-голямата икономика в Европа, също казва, че тръбопроводът е просто търговски. Континентът се нуждае от газ, тъй като затваря въглищни и ядрени централи заради новия си зелен приоритет.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън се противопостави на проекта, когато беше вицепрезидент по времето на Барак Обама. Не е сигурно дали той би искал да направи компромис по проекта след 20 януари, когато поеме поста.

„Газпром“ спря строителството на „Северен поток 2“ за една година след санкциите на САЩ през декември 2019 г. Но работата се възобнови, а „Газпром“ се надява да завърши газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море, за да удвои капацитета на съществуващата линия. Проектът е завършен на 90%, като до Дания остава само 100-километров участък в дълбоки води

Половината от финансирането на „Северен поток 2“ се осигурява от германския Uniper, BASF Wintershall, англо-нидерландския петролен гигант Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Американски източник от индустрията заяви, че германски и други европейски компании са получили запитвания от администрацията на Тръмп през последните няколко месеца за техните дейности, свързани със „Северен поток 2“.

Държавният департамент попита компаниите през октомври дали са участвали в „Северен поток 2“ и дали работата им продължава след 15 юли, както и дали са оказвали услуги или подкрепа на проекта, каза източникът от бранша.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на 15 юли предупреди инвеститорите в руските тръбопроводи „Северен поток 2“ и „“Турски поток“, че могат да бъдат изправени пред санкции.

На 1-ви януари Държавният департамент отново се е обърна със спешна молба, каза източникът на Ройтерс, като е поискал да разговаря през този уикенд с Бюрото за енергийни ресурси, за да обсъдят подробностите за прекратяването на дейностите на компаниите.