САЩ ще настояват пред ЕС за решение на проблема с полупроводниците

Търговският представител на САЩ Катрин С. Тай говори пред финансовата комисия на Сената, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 12 май 2021 г. 

Президентът на САЩ Джо Байдън е разпоредил  на министъра на технологиите ​​да настоява на срещата с Европейския съюз тази седмица за решения на натрапчивия проблем с доставката на полупроводници, който удари американската икономика, заявиха официални представители в понеделник (27 септември).

Заседанието на Съвета по търговия и технологии в сряда и четвъртък е възможност Вашингтон да мобилизира правителствата от ЕС да обединят усилия за справяне с проблемите, породени от търговските практики на Китай.

Недостигът на чипове, дължащ се на производствени недостатъци, имаше огромно въздействие върху американската икономика, като затрудни производството на автомобили и доведе до по-високи цени.

„Недостигът на полупроводници е основен приоритет за президента и за неговите екипи за икономическа и национална сигурност“, каза висш служител на администрацията пред репортери и добави, че Белият дом „работи извънредно“, за да се справи със ситуацията.

Белият дом проведе миналата седмица третата си среща с мениджърите от индустрията за полупроводници, за да се опита да облекчи сегашната криза с чипове, както и да работи по дългосрочни решения.

Но официалният представител заяви, че „това също е основен приоритет на Европа“, а срещата на министрите ще предложи възможност „да продължим да изграждаме партньорството си с ЕС за полупроводниците“, с акцент върху „краткосрочните смущения“, както и дългосрочните проблеми с надеждността на доставките.

Срещата на високо равнище в Питсбърг е един от резултатите от срещата на върха на през юни между представители на ЕС и Байдън. Тя е част от усилията да се подобрят  трансатлантическите отношения след многобройни търговски спорове при управлението на Доналд Тръмп, особено по отношение на търговията със стомана и алуминий.

„Съветът за търговия и технологии“ е платформа за продължаване на укрепването на нашите трансатлантически търговски и икономически отношения. Тази година работихме за възстановяване на отношенията с нашите европейски съюзници “, коментира друг служител.

Срещата има множество акценти – от климата до изкуствения интелект и цифровата сигурност, но американските служители също така казват, че разговорите ще се съсредоточат върху адресирането на „нашите общи предизвикателства – Китай и други непазарни икономики“ по отношение на „политики и практики, които изкривяват търговията“.

Преговорите ще бъдат водени от държавния секретар Антъни Блинкен, търговския представител Катрин Тай и търговския секретар Джина Раймондо, а от европейска страна от зам.-председателите на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис.

Реформиране на СТО

В реч в понеделник Домбровскис обяви необходимостта от предприемане на съвместни действия срещу Китай, но  посочи по-широк, по-многостранен подход, а не конкретни усилия на ЕС и САЩ.

„Споделяме еднакво опасенията за спешната необходимост от справяне с нелоялните търговски практики, произтичащи от непазарните икономики“, каза той.

Еврокомисарят призова за съвместни усилия за укрепване на Световната търговска организация, която не е предназначена да се занимава с въпроси като трансфера на силови технологии, „агресивни индустриални политики“ и „мащабни индустриални субсидии“.

Домбровскис беше във Вашингтон на среща с висши служители преди срещата на високо равнище за технологиите. Той разговаря с министъра на финансите Джанет Йелън в понеделник и с Катрин Тай  във вторник.

Търговската камара на САЩ аплодира срещата, но призова за „бързо разрешаване“ на проблема с тарифите за стомана и алуминий, които причиняват напрежение.

„Премахването на съществуващите бариери и избягването на нови ще позволи още повече работещи хора да се възползват от най-проспериращите и взаимосвързани търговски отношения в света“, се казва в изявление на групата.