Сегашният икономически модел на Европа няма бъдеще, заяви португалският премиер

Португалският министър на околната среда и действията по климата Жоао Педро Матош Фернандеш говори на конференцията на високо равнище "Изменение на климата - нови икономически модели.  [ ANTONIO PEDRO SANTOS / EPA-EFE ]

Сегашният икономически модел на Европа “няма бъдеще“ и не отговаря на “големите екологични предизвикателства“, заяви в петък премиерът на Португалия Антониу Коща. Той призова за съгласуването на нови модели като кръговата и устойчивата биоикономика.

Пандемията от COVID-19 подчерта необходимостта от “препроектиране“ на икономическото развитие на ЕС, който наскоро се ангажира да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г., каза Коща по време на конференцията на високо равнище “Климатът: Промяна – нови икономически модели”.

“Икономическият модел, който ни доведе дотук, няма бъдеще и не ни позволява да отговорим на основните екологични предизвикателства: борба с изменението на климата, намаляване на замърсяването и възстановяване на загубите на биологично разнообразие“, подчерта Коща, чиято страна е ротационен председател на Европейския съвет.

Според португалския премиер отговорът на ЕС на въздействието на пандемията трябва да включва не само подкрепа за икономическо и социално възстановяване, но и насърчаване на “ново развитие, което да е по-справедливо към природата“.

Вицепремиерът на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря  за Зелената сделка, призова за по-кръгова икономика и намаляване на емисиите.

“Нашият модел за добив и използване на ресурси трябва да се промени. Трябва да променим изцяло начина, по който продуктите се проектират, обработват, произвеждат и консумират“, каза Тимерманс на конференцията.

“Пазарът се нуждае от продукти, които могат да бъдат произведени, използвани повторно, рециклирани и употребявани отново. Нашите продукти трябва да се произвеждат от рециклируеми материали. Това ще ни помогне да печелим, като в същото време ще намалим натиска върху околната среда“, добави той.

Днес светът консумира около един и половина пъти от капацитета си за осигуряване на възобновяеми и невъзобновяеми ресурси. Към 2050 г. населението в световен мащаб може да достигне 9,6 милиарда и според оценките светът ще се нуждае от три планети, за да поддържа сегашния начин на живот.

Затова през март миналата година ЕС стартира своя план за действие чрез насърчаване на кръговата икономика. Евроинституиите призоваха за по-дълъг живот на продуктите и по-добри възможности за рециклиране.

В неотдавнашна резолюция по плана Европейският парламент представи амбициозни предложения за това, включително задължителни цели за намаляване на отпадъците.

Европа трябва да действа бързо, за да намали драстичното увеличение на вредни емисии и и да балансира живота ни с опазването на околната среда, подчерта Тимерманс.

По време на конференцията беше обсъден приносът на новите икономически модели, включително кръговата икономика и устойчивата биоикономика, в борбата с изменението на климата, като същевременно насърчава справедливо икономическо и социално възстановяване. 

Тимерманс също така предложи да се използва фондът за възстановяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро, за да се трансформира икономиката на ЕС  по кръгов модел.

“Ако харчим разумно, можем да гарантираме, че това, което произвеждаме, е устойчиво, енергията е чиста, имаме икономика с ефективно използване на ресурсите, а градовете ни са зелени, отпадъците сведени до минимум и природата е защитена и възстановена“, обясни вицепрезидентът на Еврокомисията.

“В крайна сметка става въпрос не за спасяването на планетата, а за спасяването на самите нас. Само чрез възстановяване на баланса с нашата среда ще можем да имаме по-добър живот за себе си, а и за онези, които идват след нас “, добави той.

Португалия беше една от първите държави, които представиха своя проект на план за възстановяване на Европейската комисия. Лисабон има за цел да отдели 47% от средствата си от ЕС за зелени политики и преходни технологии за добив на енергия, като същевременно гарантира, че инвестициите не са вредни за околната среда, заключи премиерът Антониу Коща.