Селските райони на ЕС са изправени пред „най-трудния момент на века“

Селските райони на Европейския съюз са изправени пред най-предизвикателния момент на века, каза испанският министър на земеделието Луис Планас. [ EPA-EFE ]

Селските райони на Европейския съюз са изправени пред най-предизвикателния момент на века, каза испанският министър на земеделието Луис Планас. Той добави, че Испания се стреми да осигури хранителни доставки, като същевременно защитава зелените амбиции на стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП).

„Няколко години – до 2020 г., живеехме с пазари, които работеха като часовник от логистична гледна точка. Първо, заради COVID-19 и след това заради войната, ние живеем в най-трудния момент и големият въпрос е как можем да се справим с това заедно“, коментира министърът.

Тъй като войната в Украйна, която е важен доставчик за Испания, създаде нов „фактор на несигурност“, Планас каза, че гарантирането на селскостопанското производство е „приоритет“, но „без да се губи кръговата ориентация“ на икономиките и по-специално на производството на селскостопански храни.

Обратната тенденция, според министъра, „ще доведе до изчерпване на наличните ресурси на планетата“.

Министърът подчерта, че фокусът му е върху осигуряването на хранителни доставки, отчитането на покачващите се цени на енергията, намаленото производство и ефектите от войната върху блокирането на износа през Черно море, като същевременно поддържа стратегическия курс на „производство с по-малко природни ресурси“.

„Това не е дилема, защото сме наясно накъде сме се насочили, но трябва да се знае, че през 2050 г. около 10 милиарда души ще трябва да се хранят от земеделска площ и стада, които няма да се увеличат.

„Най-важният дизайн“

Европейската комисия изпрати първата оценка на испанския национален стратегически план за ОСП за периода 2023-2027 г. на 31 март.

Чрез тези планове страните от ЕС определят как възнамеряват да постигнат деветте цели на ЕС на реформираната Обща селскостопанска политика.

Планас го нарече „най-важния дизайн“ за испанското земеделие след плана за стабилизиране от 1959 г., преди да съществува програмата на ЕС за субсидиране на земеделието.

За да отговори на това нарастващо предизвикателство, Испания ще заложи на иновациите и дигитализацията, и технологии като тази за редактиране на гени, за да увеличи производството „по устойчив начин“, каза Планас.

Испания ще получи 47,7 млрд. евро от бюджета на ОСП за периода 2023-2027 г., като сумата ще нарасне до 55 млрд. евро с допълнителна подкрепа от фонда за възстановяване, временния инструмент, предназначен да стимулира възстановяването на блока от пандемията.

Брюксел обаче препоръча на Испания да промени плана и да увеличи усилията за опазване на околната среда, както и да разгледа новата ситуация, дължаща се на войната в Украйна.

Мадрид се надява да спази сроковете и ще поиска от ЕК да одобри окончателната версия на стратегическия план през първата половина на 2022 г., за да даде на фермерите известна сигурност преди есенното засаждане.

Последни решения

По време на последната среща на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург, държавите-членки се споразумяха да съобщят данни за частните запаси от зърнени и маслодайни култури, които са предназначени като първа стъпка към създаването на  спешен европейски земеделски резерв.

Планас приветства това и посочи, че въпреки че предлагането на селскостопански продукти е гарантирано, испанските потребители забелязват повишаване на цените.

Испанският индекс на потребителските цени (CPI) за март се повиши с 6,8% на годишна база, като цените на олиото (+32,1%) скочиха до небесата.

Испанското правителство допълни мерките на ЕС срещу кризата в Украйна с кралски указ-закон в рамките на националния план на ОСП, за да отговори на икономическите и социални последици от войната в Украйна.

Този план включва 93,47 милиона евро за селскостопанския и животновъдния сектор.