Сенатори настояха пред Байдън за „пълна отчетност“ по случая с Кристалина Георгиева

Георгиева подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

Американски сенатори настояха пред президента Байдън за „пълна отчетност“ в спора за подправени данни на Световната банка, в който бе въвлечена Кристалина Георгиева – управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщи Ройтерс.

Призивът бе отправен от председателя на комисията по външните работи към Сената демократът, Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията. Двамата изпратиха писмо до президента Джо Байдън с настояване министерство на финансите „да осигури пълна отчетност“. Другият призив е това да се случи „по-бързо“.

Финансовото министерство, което контролира акционерните дялове на САЩ в МВФ и Световната банка, проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, но досега не е излязло с позиция.

Миналата седмица Георгиева повторно отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай по времето, когато е била директор на банката.  Тя обвини бившия президент на Световната банка – американеца Джим Йонг Ким, в манипулации.

Георгиева подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

Шефът на МВФ планира да представи на управителния съвет на МВФ доказателства, че се е намесила да блокира предложение от член на кабинета на Ким. Той е искал Хонконг да бъде включен в оценката за Китай в „Да правиш бизнес“ 2018, което значително би подобрило мястото на страната в годишната класация на доклада.

Американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale) проведе външно разследване, че докато е била на ръководен пост в Световната банка  през 2017 г., Кристалина Георгиева е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията „Да правиш бизнес“ за 2018 г.

Според методологията на класацията Kитaй e тpябвaлo дa бъдe поставен на 85-o мяcтo. Вмecтo тoвa e билa класиран нa 78-а позиция. В резултат от разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация.

В разследването се твърди, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за „разрешаването на проблема“.

В контекста на кандидатурата си за висша длъжност на ООН, Георгиева е била разследвана от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл.  Той се е свързал с българи, за да разбере имала ли е връзки Георгиева с „Мултигруп“, посткомунистическа бизнес империя, ръководена от Илия Павлов, убит в София през 2003 г