Силози на границата с Украйна ще държат зърното далеч от руски ръце

Министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак по време на посещение с полския министър на земеделието Хенрик Ковалчик и украинския министър на земеделието Микола Солски (и двамата не са на снимката) във фермата на полски фермер Виктор Шмулевич (не е на снимката) в Старе Свицеце, източна централна Полша, 16 май 2022 г. [EPA-EFE/Leszek Szymanski]

Временните силози на границата с Украйна ще имат за цел да попречат на Русия да открадне украинското зърно и да гарантират, че зимната реколта на страната няма да пропадне заради липса на складове, заяви министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак в четвъртък (16 юни).

Но по време на посещение в Организацията на обединените нации Вилсак подчерта, че съживяването на доставките от черноморските пристанища на Украйна е най-ефективният и ефикасен начин за износ на зърно и призова Русия да приеме „на сериозно“ водените от ООН преговори по въпроса.

„Знаем за обстоятелства и ситуации, при които това се е случило – руснаците са взели зърно от украинските фермери. Така че, доколкото можем ще го изнесем от страната, защото това намалява риска от загуба“, каза Вилсак пред репортери.

Русия, която нахлу в съседна Украйна на 24 февруари, отрича да е крала украинско зърно. Американската компания за сателитни изображения Maxar Technologies обаче заяви в четвъртък, че кораби под руски флаг са превозвали украинско зърно до руския съюзник Сирия през последните няколко месеца.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че ще бъдат изградени временни силози по границата с Украйна в опит да се помогне за износа на повече зърно и да се спре нарастващата световна продоволствена криза. Вилсак не даде повече подробности за участието на САЩ.

„Бихме искали да видим пристанищата отворени, защото това е най-ефективният начин за транспортиране на зърното, но все пак ще отнеме време, дори ако пристанищата са отворени. Но при всички положения трябва да има къде да се складира зърното“, каза Вилсак.

Той посочи, че е необходимо допълнително съхранение, защото Украйна скоро ще прибере реколтата си, засята през зимата.

След нахлуването на Русия и блокадата на пристанищата, доставките на зърно в Украйна спряха, а повече от 20 милиона тона останаха в силози. Войната разпалва световна продоволствена криза с покачващите се цени на зърнените храни, олиото, горивото и торовете.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза в четвъртък, че Русия не носи отговорност и вместо това обвини политиките на западното правителство за предизвикване на продоволствена и енергийна криза.

Организацията на обединените нации се опитва да сключи сделка за възобновяване на износа от Украйна и руския износ на храни и торове, които според Москва са ощетени от санкциите.

Съединените щати и Европейският съюз заявиха, че руските храни и торове не са санкционирани. Но те обещаха да изяснят и успокоят компаниите, участващи в подобен руски износ.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че „най-лесният начин“ за повторно отваряне на пристанищата на Украйна е Русия да спре войната.

Той също така отбеляза: „Военните рискове за търговската навигация в района неизбежно повишават разходите за застраховка и транспорт, като допълнително задълбочават криза“.

Русия в сряда заяви, че е предложила „безопасен проход“ за пратки на зърно от Украйна от черноморски пристанища, но не носи отговорност за създаването на коридорите.

Украйна се опасява, че разминирането на нейните пристанища ще я направи много по-уязвима за руска атака от Черно море.