София няма сериозен проблем с чистотата на въздуха, обясни Фандъкова

Йорданка Фандъкова Снимка: Столична община

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е убедена, че София няма сериозен проблем с чистотата на въздуха. В същото време признава, че основен източник на замърсяването е отоплението на твърдо гориво, но според нея общината работи много активно в тази посока.

“В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни пикове имаше преди 2-3 дни”, похвали се Фандъкова пред Нова телевизия.

Тя отбеляза, че над 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Дори в самия център все още  много домакинства се топлят на твърдо гориво. Въпреки това, тя вижда голям напредък по темата благодарение на “зелените политики” на Столична община.

Такъв напредък обаче не виждат протестиращите, които в понеделник й поискаха оставката заради непочистените от снега райони и мръсния въздух.

“Зелените претенции” на Столичната община не отговорят и на факта, че миналата седмица София беше класирана на трето място по мръсен въздух света. На първо място беше Сараево в Босна и Херцеговина, следвано от Лахор в Пакистан. След нас пък се наредиха  Делхи в Индия и Прищина в Косово.

Според Фандъкова най-доброто решение е безплатната подмяна на печките. “На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии”, похвали плана си Фандъкова.

Въпросът е при дали филтрите на 500 комина са адекватна мярка и решение на проблема при наличие на над 55 000 комина, които пушат и минимум 400 000 стари коли на дизелово гориво, които се движат по улиците на града?

По-късно през деня кметът на София заяви при откриването на онлайн конференция на тема “Политиката по климата и “Зелената сделка” – предизвикателства и възможности”, че активната подмяна на неефективни отоплителни уреди ще започне през следващата година.

Вече има заявено желание от 5 500 домакинства на територията на Столична община, да получат безплатни печки или екологични алтернативи (каквото и да означава това). Общината може да си позволи да подпомогне 20 000 домакинства. Всичко това обаче ще се случи някъде в бъдещето.

В понеделник пък зам.-кметът на София и бивш министър на транспорта Кристиан Кръстев успокои, че проблемът с мръсния въздух не е от вчера.

“Въпросът с мръсния въздух е многопластов. София е била с мръсен въздух още по времето на “Кремиковци”, просто сега се обръща повече внимание”, коментира той пред btv и напомни, че освен отоплението на твърдо гориво, влияние оказват географското положение на столицата, мъглите и презастрояването.

Каквито и да са причините за рекордните нива за замърсяване, последиците за жителите на София са сериозни. Доклад на Европейската агенция по околна среда показва, че страната ни е почти на върха на една доста негативна класация – над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха. На първо място е Полша, където използването на въглища е ключово за икономиката

Според експерти мръсният въздух отнема над 2 години и половина от живота на хиляди българи тихо и незабелязано.

“Около 15 000 човека годишно загиват в България. За година при автомобилни катастрофи загиват около 1 000 души. Въпреки че говорим за 15 пъти повече,  понеже не е толкова драматичен проблемът и виждаме самата катастрофа, това  някак си това се подминава”, коментира пулмологът Александър Симидчиев пред Нова телевизия.

Мръсният въздух предизвиква най-често хронични проблеми. „Това е високото кръвно, хронична обструктивна белодробна болест, инсултите и инфарктите”, добави лекарят.

ЕК смята, че проблем има

Само преди седмица еврокомисарят околната среда Виргиниюс Синкевичиюс обясни пред EURACTIV, че България рискува финансови санкции заради неизпълнението на задълженията си за чистотата на въздуха. Преди три години Съдът на ЕС установи, че в големите градове на страната нивата на прахови частици са много над нормата, а властите не предприемат достатъчно мерки за решаване на проблема.

Според доклада на Европейската агенция по околната среда по-доброто качество на въздуха е довело до значително намаляване на преждевременните смъртни случаи през последното десетилетие в Европа като цяло.

Заедно с Полша, България е рекордьор по преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха в цяла Европа

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчисли през миналата година, че ако България изпълни своите национални цели за намаляване на праховото замърсяване, ще увеличи своята икономика с 1.7%.