Социалните облигации на ЕС привлякоха рекордните 233 млрд. евро

Продажбата във вторник е първият етап от амбициозния план на ЕС за финансиране на двете си програми за подкрепа на държавите-членки. [Video Media Studio Europe / Shutterstock]

Първата емисия от т. нар. социални облигации на Европейския съюз получи поръчки за рекордните над 233 млрд. евро, казаха банкери, участващи в сделката. По този начин ще се събират средства за схемата си за безработица SURE.

По схемата трябва да бъдат събрани 10 млрд. евро от продажбата на 10-годишен дълг чрез банки. Само това увеличи поръчките над 145 млрд. евро, което е най-голямата сума за продажба в Европа. Също така Европейският съюз емитира 7 млрд. евро в 20-годишни облигации.

Продажбата във вторник е първият етап от амбициозния план на Брюксел да финансира двете си програми за подкрепа на страните от блока заради пандемията. Емисията, която е и първото съвместно издаване на дълг от страните членки, след като блокът договори своята спасителна програма, трябва да осигури финансиране за подпомагане на работните места.

Тази мярка доближава общността до взаимното обединяване на дълга от всякога. Така ЕС е напът да се превърне в един от най-големите заемополучатели в Европа.

С продажбата ЕС вече е финансирал над половината от 30 милиарда евро дълг, който очаква да продаде тази година.

България ще получи заем в размер на 511 млн. евро. Максималният срок за погасяване на задължението е 15 години. Периодът за предоставяне на финансова помощ е 18 месеца. За да получи заема, страната ни издаде гаранции по инструмента SURE в размер на 107,5 млн. евро.

Ясен сигнал

Европейският съюз изпраща силен сигнал, че емисията може да се  увеличи без много затруднения, каза Антоан Буве, старши стратег в ING.

Облигациите привлякоха инвеститори, защото предлагат доходност по-висока от сигурните германски облигации, които имат много сходни кредитни рейтинги, а също и по-високи от френските облигации, които са оценени по-ниско от ЕС.

Инвеститорите са привлечени от печалбата, тъй като дълг с кредитен рейтинг ААА не се среща често.

“Наистина на тази база за оценка те изглеждат привлекателни за нас“, каза Гарет Хил, мениджър на фондове в Royal London Asset Management, който във вторник купи облигации на ЕС.

Освен това социалните облигации, които са вид устойчив дълг за финансиране на разходи, полезни за обществото, което спомогна за привличането на купувачи, казаха банкерите.

“10-годишната облигация е с доходност от -0,238%, а 20-годишната с доходност от 0,131%”, обясни водещ мениджър.

След SURE Брюксел ще започне да финансира по-голямата си програма – фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евр през следващата година, въпреки че тепърва ще бъде ратифициран от държавите-членки, разделени относно обвързването на плащанията с върховенството на закона.