Сред среща на Путин и Вучич цената на газа за Сърбия остава по-ниска

Руският президент Владимир Путин  и неговият сръбски колега Александър Вучич на среща в черноморския курорт Сочи, Русия, 25 ноември 2021 г. [EPA-EFE / MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN PO]

Цената на руския газ ще остане 270 долара за 1000 кубически метра за Белград през следващите шест месеца, съобщи сръбският президент Александър Вучич в Сочи в четвъртък след среща с руския си колега Владимир Путин.

След официалната среща и обяд с Путин Вучич каза, че това е „невероятна цена“, тъй като цената на газа на фондовата борса е над 1000 долара за 1000 кубически метра.

Вучич подчерта пред телевизия Pink, че Путин е „показал изключително приятелство“ към Сърбия и добави, че е разговарял с него за дългосрочен договор за доставка на газ.

Според него „благодарение на приятелството“ с Путин, Сърбия е спестила повече от 300 милиона евро, а освен това  е спечелила сигурност на доставките.

„Бяхме в криза в близките дни, затова изпомпвахме повече газ от подземното хранилище Банатски двор. Имахме запаси само за 15 дни. Но ето, че решихме проблема. Това е спасение за нас. Няма да имаме проблеми за тока, газа и отоплението. Президентът Путин ни помогна много с отношението си“, каза Вучич.

Той обяви, че ще открие ТЕЦ в Панчево заедно с Путин чрез видеовръзка през декември, който ще изразходва между 300 и 350 милиона кубически метра газ годишно.

Сръбският президент каза също, че първите руски противотанкови ракетни установки „Корнет“ ще пристигнат в Сърбия преди края на 2021 г.

По време на срещата Путин пожела на Вучич успех на предстоящите избори през април.

Руският президент подчерта важността на сътрудничеството на двете страни във военно-техническия сектор и на международната арена.

„Що се отнася до Косово – знаете, че позицията на Русия е принципна и тя по никакъв начин не се подчинява на моментната политическа ситуация. Подкрепяме вашата позиция по отношение на решаването на проблема с Косово и се надявам, че в крайна сметка ще бъде намерено решение, което да отговаря на интересите на всички хора, които живеят в региона“, каза Путин, цитиран от пресцентъра на Кремъл.