„Стелантис“ ще произвежда електрически автомобили в Сърбия

След среща с главния изпълнителен директор на „Стелантис“ Карлос Таварес, Вучич заяви, че автомобилната фабрика на Fiat Chrysler в столицата ще трябва да се поднови, за да започне да произвежда електрически автомобили в началото на 2024 г. Инвестицията е на стойност 190 млн. евро, като сръбското правителство осигурява 48 млн. евро от общата сума.[Shutterstock/Jonathan Weiss]

Представители на компанията „Стелантис“ и сръбският кабинет подписаха в четвъртък договор за финансиране на производството на електрически автомобили в завода на Fiat Chrysler Automobiles в Крагуевац в Белград.

След подписването президентът Александър Вучич заяви, че е започнала нова ера на инвестиране в Сърбия. След среща с главния изпълнителен директор на „Стелантис“ Карлос Таварес, Вучич заяви, че автомобилната фабрика на Fiat Chrysler в столицата ще трябва да се поднови, за да започне да произвежда електрически автомобили в началото на 2024 г. Инвестицията е на стойност 190 млн. евро, като сръбското правителство осигурява 48 млн. евро от общата сума.

Той добави, че производството на електрически автомобили ще започне през третото тримесечие на 2024 г.

Вучич заяви, че стратегията на държавата трябва да се промени, за да се изградят станции за зареждане и да се вземат предвид цените на електроенергията и възобновяемите енергийни източници. „Променяме цялостния си поглед върху икономиката и екологията… Трябва да променим стратегическите си планове в областта на енергетиката. От днес започва нова ера“, каза той на пресконференцията.

Таварес посочи, че „Стелантис“ се готви да пусне на пазара поне 75 нови модела електрически автомобили до 2030 г., от които 50 ще бъдат в Европа. Той заяви, че заводът в Крагуевац ще трябва да се адаптира към най-новото производство до края на 2023 г.

„Стелантис“  е създадена през 2021 г., след като италианско-американският конгломерат Fiat Chrysler Automobiles се сля с френската Peugeot Citroen Group PSA.