Стиропор и дограма – българският метод за печелене на избори и борба с кризата

Саниране [МРРБ]

Кабинетът “Борисов” започва да намига на потенциалните си избиратели и то с изпитани средства. В ход се пуска тежката артилерия – санирането, като за първи път ще се пристъпи към саниране на къщи по селата и на големи предприятия. Ще се инсталират и “умни” лампи и видеонаблюдение по улиците. Средствата трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, по който България ще получи общо 12 млрд. лв. от 2021 до 2026 г.

В цяла Западна Европа се разработват цялостни стратегии за енергиен преход, интелигентен растеж и “зелени инвестиции“, но в България нещата не стоят точно така. За цялата българска програма, която носи гръмкото наименование “Интегрираната програма за енергийна ефективност” властта планира да изхарчи за дограма, стиропор и фибран една четвърт от средствата, които ни дава ЕС за борба с последствията от пандемия – т.е. цели 3 млрд. лв.

1.728 млрд. лв. за саниране

“Моят дом е моята крепост”, са казали още древните римляни. Е, кабинетът “Борисов” се кани да изсипе солидни евросредства, за да подобри енергийната ефективност на българските домове и очаква да спечели симпатиите им, така както правеше и в предходните години.

За бъдещето саниране на домове са предвидени 1.728 млрд. лв., като големите пари, или 90% от тази сума, ще отидат за повишаване на енергийната ефективност на блокове из цялата страна, пише в разчетите на правителството.

Строителният министър Петя Аврамова вече избърза да се похвали, че парите ще стигнат, за да се санират над 3000 блока в страната и мигом успокои, че живущите в тях няма да платят и стотинка. На горещия въпрос защо схемата ще е изцяло безплатна за гражданите, Аврамова каза, че това било гаранция, че няма да бъде блокирана програмата.

“За нас е ясно, че, ако се поискат дори и 10 лева доплащане от живущите, винаги ще има някой, в някой вход, който ще блокира процеса. Ние не искаме тази програма да бъде блокирана, напротив искаме да стартираме бързо с нейното изпълнение”, каза тя пред Нова тв в началото на ноември.

Приоритетно ще бъдат финансирани обекти, за които не са стигнали бюджетите на Националната програма за енергийна ефективност и Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020”, гласи националния план за използване на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, показа проверка на EURACTIV България.

Така, властта директно обещава на хората, които вече са на опашката и чакат одобрение, че ще са с предимство за новите европари. Заедно това обаче се дават и обещания, че предстои доста по-качествено саниране от направеното до момента.

“При проектите за обновяване на жилищни сгради ще внедряват мерки, чрез които да се постига клас А или В на енергийна ефективност, а не само С, както досега”, уточнява Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това означава, че освен подмяна на изолация и дограма на жилищата, е възможно да се финансира и внедряване на възобновяеми енергийни източници като соларни панели и фотоволтаици.

Преди дни, по време на онлайн конференция зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова посочи, че за част от сградите тепърва ще се събира информация за тяхното състояние.

Какво вече се санира?

Официалните данни показват, че до момента срещу 2 млрд. лв. от българския бюджет са санирани 1912 сгради. Най-много проекти са реализирани в областите Бургас, Благоевград, Хасково, Пловдив, Стара Загора и др. От тези градове само в Благоевград ГЕРБ изненадващо изгуби кметския пост.

Други 455 блока са санирани с евросредства по програма “Региони в растеж” и още 293 са в процес на изпълнение. Докато се изпълняваха, особено проектите по националната програма, като дъжд валяха сигналите за лошо изпълнение от строителните фирми. Кабинетът “Борисов” обаче мигом прехвърляше “горещия картоф” към общините, които по процедура се водят възложител на строителните работи.

“Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите”, призна през 2018 година сегашният заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Самото финансиране по програмата се осъществява чрез Българската банка за развитие.

103 млн. лв. за саниране на къщи

За първи път собствениците на къщи в България ще могат абсолютно безплатно да ги санират. За целта се заделят близо 103 млн. лв., става още ясно от плана, изработен от ГЕРБ и обявен броени месеци преди редовните парламентарни избори. Отново ще се работи заедно с общините за идентифициране на най-нуждаещите се сгради.

Тепърва ще се изготвят и конкретните изисквания като изцяло ще се ползва опита от осъществените програми със санираните блокове в градовете.

“Подобряването на енергийната ефективност на сградния фонд ще окаже положително въздействие от гледна точна на икономически растеж и създаване на нови работни места, а спестяването на енергия ще доведе и до спестяване на финансови ресурси. Спестяването на енергия е един от най-бързите и разходно-ефективни начини за постигане на стратегическите цели за борба с климатичните промени, гарантиране на енергийната сигурност и постигане на устойчиво икономическо и социално развитие”, мотивира се още правителството в националния си план за икономическо възстановяване. На други места в ЕС борбата с климатичните промени се провежда с цялостна подмяна на енергийната екосистема.

В България обаче с 282 млн. лв. ще се финансиране санирането на промишлени предприятия, а други 417 млн. лв. ще бъдат насочени за публични здания на администрацията, става още ясно от разчетите на правителството. За разлика от санирането на домове, тук се предвижда между 5-15% финансиране и от страна на кандидатите.

Любопитен детайл е, че приоритетно държавата ще субсидира енергийната ефективност на големите фирми.

“С превес по отношение на възможност за финансиране се предвижда да бъдат големите предприятия, които са с най-голям сграден фонд, тъй като ще имат най-съществен принос за намаляване на вредните емисии. Целта е да се повиши конкурентоспособността на икономиката с намаляване на себестойността на продукцията чрез намаляване на оперативните разходи“, посочва зам.-министър Деница Николова, цитирана от пресцентъра на строителното ведомство.

Периодично, когато големи бизнеси получават привилегии от правителството и то месеци преди изборите, опозицията или анализатори повдигат въпроса дали с тези действия не се търсят освен потенциални симпатизанти на властта, и дори дарители за предстоящия вот.

И още 452 млн. лв. за улично осветление и камери

Любопитното е, че цели 452 млн. лв. се залагат от властта за “умни лампи”, които да осветяват улиците в България.

“При подмяната на уличното осветление, освен нови енергоспестяващи лампи, подмяна на кабели, стълбове и внедряване на интегрирани интелигентни системи за управление, ще може да се включат също видеонаблюдение, системи за повишаване на сигурността в населените места, както и модули за безжичен интернет”, уточняват от МРРБ. Тепърва предстои да видим дали тези лампи ще осветяват нови санирани сгради в градовете и селата на България, и най-важното, дали ще покажат качеството на упражнението.