Страните от Г-7 се ангажират да спрат вноса на петрол от Русия

Германският канцлер Олаф Шолц по време на видеоразговор с други лидери от Г-7 в Берлин, Германия, 08 май 2022 г. [EPA-EFE/Guido Bergmann]

Клубът на богатите държави от Г-7 се ангажира да прекрати зависимостта си от руския петрол и излезе с язвително изявление в неделя (8 май), в което обвини президента Владимир Путин, че с нахлуването си в Украйна е нанесъл срам на Русия.

В изявлението на Групата на седемте – Франция, Канада, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Съединените щати – не се уточнява какви точно ангажименти ще поеме всяка страна, за да се откаже от руската енергия.

Това обаче е важно развитие в продължаващата кампания за оказване на натиск върху Путин чрез осакатяване на руската икономика и подчертава единството на международната общност срещу действията на Москва.

„Поемаме ангажимент постепенно да се откажем от зависимостта си от руската енергия, включително чрез постепенно спиране или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано и по начин, който да осигури време на света да осигури алтернативни доставки“, се казва в съвместното изявление.

„Това ще нанесе силен удар по основната артерия на икономиката на Путин и ще го лиши от приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си“, заявиха от Белия дом.

ЕС постигна напредък по предложената забрана за внос на руски петрол, но все още няма споразумение

Съобщението беше направено в неделя, когато Г-7 проведе третата си среща за годината чрез видеоконференция, в която участва и украинският президент Володимир Зеленски.

Досега Западът демонстрираше тясна координация при обявяването на санкциите срещу Русия, но не се движеше със същото темпо, когато ставаше въпрос за руския нефт и газ.

Съединените щати, които не са основен потребител на руски въглеводороди, вече забраниха вноса им.

Европа обаче е много по-зависима от руския петрол. В неделя България заплаши, че няма да подкрепи новия набор от санкции на ЕС срещу Русия, ако балканската страна не получи дерогация от предложената забрана за купуване на руски петрол.

Унгария, Словакия и Чехия, които не разполагат с излаз на море и са силно зависими от руския суров петрол, доставян по тръбопроводи от съветската епоха, са изправени пред предизвикателството да си осигурят алтернативни източници и също поискаха дерогация от забраната.

За да се постигне съгласие между всички членове на ЕС, Европейската комисия предложи в петък промени в планираното ембарго върху руския петрол, за да даде на трите държави повече време да променят енергийните си доставки, съобщиха източници от ЕС.

„Все още имаме работа, за да финализираме, в дух на солидарност, гаранциите, които са необходими за условията за доставка на петрол на държавите-членки, които понастоящем се намират в много специфична ситуация по отношение на доставките по тръбопроводи от Русия“, се казва в изявление на френското председателство на ЕС и Европейската комисия.

Съгласно първоначалния план всички държави от ЕС ще спрат да купуват руски суров петрол в рамките на шест месеца, а руски рафинирани продукти – до края на годината.

В коригираното предложение на Унгария, Словакия и Чехия ще бъде предоставена помощ за модернизиране на рафинериите им, за да могат да преработват петрол от други страни, и ще бъде отложено излизането им от руския петрол до 2024 г.

Освен това ще има тримесечен преходен период, преди да се забрани на корабните услуги в ЕС да транспортират руски петрол, вместо предложения първиначално един месец, за да се отговори на опасенията, изразени от Гърция, Малта и Кипър относно техните корабни компании, добави един от източниците.

Европейският съюз вече заяви, че се стреми да намали зависимостта си от руския газ с две трети през тази година, въпреки че Германия се противопостави на призивите за пълен бойкот, като държавите-членки продължиха интензивните преговори в неделя.

Г-7 също така заклейми Путин за действията му в Украйна.

„Непровокираната агресивна война“ на руския президент срещу източноевропейската му съседка е донесла „срам на Русия и историческите жертви на нейния народ“, се казва в изявлението на групата.

„Русия наруши международния ред, основан на правила, и по-специално Устава на ООН, създаден след Втората световна война, за да избави следващите поколения от бича на войната“, продължава изявлението.