С парите от ЕС Испания ще създаде 800 000 работни места

Здравната криза и последвалият строг режим блокираха отслабената икономика на Испания. EPA-EFE/Ballesteros / POOL

Испания ще получи от Фонда за възстановяване на ЕС 72 милиарда евро. Те ще бъдат инвестирани през следващите три години за създаване на 800 000 работни места. Това обяви в сряда испанският премиер Педро Санчес.

“Повече от  половината от парите ще бъдат инвестирани за ускоряване на трансформацията на испанската икономика и увеличаване на нейния БВП с 2,5%”, каза Санчес.

“Пандемията изисква ускоряване на промените, които и преди нея трябваше да се направят”, каза лидерът на Социалистическата партия в едночасовото представяне на правителствения план за икономическо възстановяване.

Брюксел отпуска общо 140 млрд. евро за Испания помощ от фонда за възстановяване след пандемията и заеми. Две трети от Фонда за възстановяване ще бъдат предназначени за зелена и цифрова трансформация през следващите три години, а 27 милиарда евро ще бъдат използвани за правителствения бюджет за 2021 г., за да започне шестгодишната “модернизация“ на икономиката. .

Коалицията се нуждае от опозиционна подкрепа

Премиерът призова политическите си опоненти за сътрудничество и за прекратяване на конфронтацията, които затрудняват стабилизирането на икономиката.

През януари социалистът Педро Санчес получи вот на доверие в парламента като лидер на безпрецедентна коалиция с радикалната лява коалиция “Унидас Подемос“.

За да се приеме бюджета обаче, премиерът ще разчита и на пъстра палитра от баски националистически и каталунски сепаратистки партии. Това породи критики от страна на консервативната Народна партия, крайнодясната „Вос“ и дясноцентристката „Сиуданос“.

През 2019 г. групи за независимост провалиха предложението за бюджет на Санчес. Това беше началото на труден период на испанската политика, който включваше два пъти явяване на избори в рамките на седем месеца.

“Политиката може да тръгне по пътя на сътрудничество или скандали. Правителството избира сътрудничество “, заяви Санчес в речта си в сряда.

Спад на БВП и нарастване на безработицата

В последния си доклад Централната банка на Испания понижи прогнозите си за икономическото възстановяване на страната. Възможно е нейният БВП да спадне с 12,6% през 2020 г. В най-лошия случай безработицата може да нарасне до 22,1% през следващата година.

Здравната криза и ограничителните мерки разбиха и без това отслабената икономика на Испания. Туристическият сектор, който допринасяше за над 12% от БВП през последните години, се срина и направи икономическите перспективи на страната още по-мрачни.

Коалиционното правителство на Санчес отвори страната за туристи в края на юни, но планът се провали, защото страни като Великобритания и Германия прекратиха договорите си заради бум на заразени в страната.

Повече ограничения, особено в Мадрид

Във вторник Испания регистрира 11 998 нови случая на COVID-19 в рамките на денонощие, от които 43% са идентифицирани в Мадрид.

Една от най-тежко засегнатите страни в Европа – Испания е регистрирала над 825 000 случая на коронавирус и 32 486 смъртни случая след пандемията.