Тайван ще инвестира още 1 милиард долара в Литва заради натиска на Китай

Тайван обяви още 1 милиард долара инвестиции в Литва след 200 милиона долара, обявени миналата седмица, на фона на нарастващото напрежение с Китай. Снимка: Shutterstock, Aritra Deb

Тайван обяви, че ще стартира кредитна програма от 1 милиард долара за финансиране на съвместни проекти между литовски и тайвански компании в шест бизнес категории. Това обяви във вторник (11 януари) министър от тайванското правителство.

В момента Литва и Китай са в остър конфликт. Пекин твърди, че демократично управляван Тайван е нейна собствена територия и настоява за отмяна на решението на Литва от миналата година да позволи на острова да открие фактическо посолство във Вилнюс под свое име.

Китай понижи дипломатическите си отношения с Вилнюс до минимум и оказва натиск върху компании, като германския гигант за автомобилни части Continental, да спрат да използват компоненти, произведени в Литва. Той също така блокира влизането на литовски стоки в страната.

Тайван обяви миналата седмица планове за създаване на отделен фонд от 200 милиона долара, който да инвестира в литовската индустрия и да стимулира двустранната търговия, докато се опитва да отблъсне дипломатическия натиск на Китай върху балтийската държава.

Кредитният фонд

Последното съобщение за инвестиции в размер на още 1 милиард долара ще бъдат  де факто инвестиция в отношенията с европейската страна.

„Инвестиционните и кредитните фондове ще ни помогнат да засилим сътрудничеството“, каза министърът на Националния съвет за развитие на Тайван Кунг Минг-син по време на онлайн пресконференция.

Кредитният фонд ще се съсредоточи върху развитието на иновации в областта на полупроводниците, както и биотехнологии, сателити, финанси и научни изследвания, каза Кунг.

Министърът на икономиката и иновациите на Литва Аусрин Армонайте заяви, че страната й планира да открие търговско представителство в Тайван през пролетта.

„Тайванските компании се нуждаят от лазерни проекти, да се надяваме, че нашите лазерни компании скоро ще намерят партньори в Тайван и ще се радваме да улесним партньорството“, каза тя.

Тайванските представителства в други страни, с изключение на непризнатия Сомалиленд, са вписани на столицата на Тайван – Тайпе.

Тайван предостави на Литва няколко кръга от помощ, след като  избухна търговският спор в края на 2021 г. В началото на тази година тайванска държавна компания за производство на алкохол закупи около 20 000 бутилки литовски ром, които бяха блокирани на пристанище в Китай.

Китайските власти отказаха на литовския товар митническо освобождаване в Китай. Тайванската корпорация за тютюн и алкохол обяви: „Литва ни подкрепя и ние подкрепяме Литва.“

Американските дипломати изразиха силна подкрепа за Литва, като нарекоха китайския натиск „икономическа принуда“.

По отношение на  отговора на ЕС в средата на декември Комисията каза, че ако открие доказателства, че Пекин нарушава международните търговски правила, може да отнесе въпроса до Световната търговска организация, въпреки че това може да отнеме твърде много време, за да окаже въздействие върху Литва.

„Проучваме стъпки в СТО и официална жалба до организацията. Разбира се, теоретично са възможни много други стъпки“, каза говорител на Европейската комисия пред репортери в Брюксел.

Механизмът на СТО обаче е нефункционален от години, като оставя отворена друга възможност, инструмент за борба с принудата. Ако бъде приложено, това ще позволи на Комисията да реагира на усилията за принуда от трети държави по-бърз и по-ефективен начин.

Литовският външен министър каза, че ще обсъди китайския натиск с колегите си от Европейския съюз в петък.

Икономиката на Литва, която е базирана на износа, е приютила стотици компании, които произвеждат продукти като мебели, лазери, храни и дрехи за мултинационални компании, които продават в Китай.