“Три морета” в София: Байдън иска борба с корупцията, Радев – инвестиции, Германия – лидерство на ЕС

Видеопосланието на президентът на САЩ Джо Байдън към срещата на инициативата "Три морета" в София [Посолство на САЩ в България]

Българската столица София се превърна в четвъртък (8 юли) в център на международната политика със срещата на върха на инициативата “Три морета”, която свързва страните от Балтийско, Адриатическо и Черно море. Домакинът на срещата Румен Радев призова партньорите за по-мащабни инвестиции в енергетиката,  транспорта и дигитализацията в рамките на инициативата”. Посланието на президентът на САЩ Джо Байдън бе за “изкореняване на корупцията”.

На форума в София присъстват 12 президенти и висши представители на европейски държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море, големи делегации от САЩ, Германия и Европейската комисия. В международния проект участват България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

САЩ силно подкрепят инициативата, която служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство. Тя е инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, чрез който се реализира концепцията за интелигентна свързаност между страните.

По време на форума обаче стана ясно резервираното отношение на Германия, която подкрепя целите на “Три морета”, но настоява инициативата да се развива в рамките на ЕС.

Президентът Радев: Регионът става по-привлекателен

В приветствената си реч президентът Радев заяви, че е “оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата”.

“Не трябва да забравяме, че ние, като ръководители на държави и правителства, трябва да подобрим планирането, координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейски фондове и да не забравяме, че има други възможности, за да стимулираме бизнеса – като постигаме конкурентоспособност и бъдещи икономически успехи. Това изисква да използваме и прилагаме иновативни подходи”, заяви българският президент.

Според него обаче трябва да сме  реалисти и да разберем, че това е много амбициозна и сложна цел, а необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента.

САЩ: Имате невероятен потенциал

Американският президент Джо Байдън поздрави участниците с видеообръщение и заяви, че САЩ подкрепят инициативата “Три морета”. Той благодари на президента Румен Радев и на министъра на икономиката  Кирил Петков, че са домакини на събитието.

“Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион. Ангажираме се да се подобрят връзките с институциите във вашия регион, за да може Европа да изпълни отколешната си цел да е обединена, да работи и да живее в мир”, обясни той

Байдън каза, че демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си и да изкоренят корупцията.

“Да се изкорени корупцията. Като работите заедно ще укрепите суверенитета и енергийната сигурност. Всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен. Може да го постигнем заедно”, заяви Байдън.

Германия иска “Три морета” да е част от ЕС

Германия настоява инициативата “Три морета” да е част от европейските политики и да се базира на основните ценности на ЕС. Това обясни германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той напомни, че инициативата обхваща почти половината държави-членки на ЕС, но има връзка и със САЩ.

Сътрудничеството със САЩ по “Три морета” е добре дошло, като имаме предвид общите предизвикателства, каза Щайнмайер

Той декларира, че Германия подкрепя напълно целите на “Три морета” за ускоряване на свързаността между народите, особено когато “конкретните проекти съвпадат с визията ни за по-зелена Европа”.

“Имаме интерес да бъдат засилени връзките север-юг”, каза германският президент и напомни, че трябва да има “сближаване между Източна и Западна Европа”. Според него инициативата трябва да е “част от европейските политики и инструменти”, за да се подобри достъпът ѝ до финансиране.

“Европа и нашите партньори от САЩ, ние вярваме в икономическите изгоди на интеграцията въз основа на системи за търговия, основана на правила. Това сътрудничество трябва да става на базата на фундаменталните ценности – включително спазването на човешките права”, каза германският президент.

“Благодарен съм, че отминаха времената, когато не си говорихме (със САЩ)”, допълни германецът.

МВФ: Има светлина в дъното на тунела

Управляващият директор  на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза, че светлината в тунела е по-силна за страните, участващи в инициативата “Три морета”, отколкото за техните западни съседи. Тя очаква, че през 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави в света.

“Растежът на БВП ще е 3,8%, което е двойно по-високо, отколкото на 15-те държави членки от ЕС. Свиването на икономиката, вследствие на коронавируса, се управлява по-добре. Дефицитът е 4%, което е наполовина от този от Западна Европа”, коментира още Кристалина Георгиева.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че “Три морета” се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията, но демокрациите трябва да имат контрол върху технологиите. Според нея е важно инициативата да дава конкретни резултати.

“Имаме фонд и той е отворен за нови инвестиции и имаме възможността да вложим пари в него и след това да получим  изгода от това. Това е добра новина”, коментира Калюлайд.

В момента инвестиционният фонд на инициативата разполага с 1 млрд. евро, което е добра основа за реализиране на няколко проекта. Беата Музичка, която е председател на инвестиционния фонд, обяви, че три проекта са готови, 190 очакват оценка от анализаторите. В същото време фондът активно набира средства и търси частни инициативи, за да може размерът му да достигне до между 3 и 5 млрд. евро.

В рамките на бизнес форума ще участват над 400 представители на компании от различните държави. На 9 юли са предвидени са специални дискусии на теми енергетика, иновации, транспорт и дигитализация.