Търговията между ЕС и Великобритания спадна с една четвърт след Брекзит

Търговията между Обединеното кралство и ЕС е спаднала с почти една четвърт през първите три месеца, след като Обединеното кралство напусна единния пазар на блока, показват данните, публикувани от Службата за национална статистика на Великобритания във вторник (25 май). EPA-EFE / ANDY RAIN

Търговията между Великобритания и ЕС е спаднала с почти една четвърт през първите три месеца, след като Обединеното кралство напусна единния пазар на блока, показват данни, публикувани във вторник (25 май) от Националната статистическа служба на Великобритания.

Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което влезе в сила на 1 януари, установява режим на безмитна и безквотна търговия на стоки между двете страни след напускането на Великобритания.

Сега обаче бизнесът трябва да се бори с митническите проверки, които ЕС наложи на износа на Обединеното кралство на 1 януари, а Обединеното кралство реши да въведе реципрочни мерки до октомври.

Най-голям спад в търговията е регистриран с Ирландия и Германия. Износът за Ирландия е спаднал с 47,3% между декември и януари, като най-голям спад се наблюдава в износа на химикали, живи животни и храни. Съгласно споразумението за Брекзит са въведени митнически проверки на всички стоки, превозвани от Великобритания до остров Ирландия.

Националната статистическа служба съобщава, че данните са сравнени със същото тримесечие през 2018 г., тъй като това е „най-новият период, в който се наблюдават относително стабилни търговски модели“.

Статистиката също така признава, че е „трудно да се разграничи напълно въздействието на коронавируса и излизането от ЕС върху Обединеното кралство и международната търговия, защото те все още оказват влияние“.

Вносът от Германия, най-големият търговски партньор на ЕС в Обединеното кралство, е спаднал с 30,5% или 1,7 милиарда британски лири за същия период.

Министърът на Брекзит Дейвид Фрост се опита да омаловажи дългосрочното въздействие от напускането на единния пазар, като отбеляза по-рано този месец, че е „поразително, че износът на стоки за ЕС сега надвишава средните нива от 2020 г.“

Той обясни част от спада в обема на търговията с въздействието на COVID-19 и с натрупването на запаси от британския бизнес в ЕС преди края на преходния период.

По-голям процент от спада на търговския обмен е регистриран през януари, когато износът на Обединеното кралство за ЕС е спаднал с 40,7% в сравнение с декември. Оттогава изглежда, че обемите на търговия са започнали да се възстановяват. През март националната статистика регистрира, че търговията със стоки с ЕС се е увеличила с 1,8 милиарда британски лири в сравнение с февруари.

Предприятията в широк кръг от сектори обаче съобщават за затруднения и закъснения, които произтичат от новите проверки и бюрократичните изисквания.