Унгария блокира минималния корпоративен данък на ЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто написа на страницата си във Фейсбук, че е "много опасно“ да се увеличава данъчната тежест върху европейските производители по време на война в Европа и предизвикателства пред икономиката на ЕС. [ Авторски права: Европейски съюз ]

Унгария се очертава като противник на глобалното споразумение за минимална ставка на корпоративния данък, което вероятно ще принуди финансовите министри на Европейския съюз да отложат планираното за петък (17 юни) гласуване за транспонирането му в законодателството на ЕС, казаха двама дипломати от ЕС в четвъртък.

Очакваше се споразумението да бъде обявено в петък, след като Полша се отказа от съпротивата си, обясни един от дипломатите, но Унгария се оказа пречка в последния момент.

Друг дипломат коментира, че публичният дебат по въпроса все още е в дневния ред на срещата на финансовите министри на ЕС в петък, но сделка сега е малко вероятна.

Въвеждането на глобален минимален корпоративен данък от 15% изглеждаше все по-близо. През октомври 2021 г. бе постигнато глобално споразумение, след като Ирландия, Естония и Унгария дадоха своето съгласие. Така вече 136 от участвалите в преговорите 140 държави подкрепиха споразумението. Те дават над 90 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

Целта на споразумението е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

Полша и Унгария са в противоречие с Европейската комисия, която задържа получаването на средства от фонда за възстановяване от пандемията заради проблеми с тяхната позиция относно върховенството на закона и други ценности на ЕС.

Комисията одобри плащанията към Полша преди две седмици, макар и при условие че Варшава направи реформи в съдебната си система.

Дипломатът от ЕС каза, че Унгария, за която парите от фонда за възстановяване не са одобрени, се е обявила в сряда като противник на споразумението за минимални данъци, предложена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подкрепена от повече от 100 държави.

Унгарският външен министър Петер Сиярто написа на страницата си във Фейсбук, че е „много опасно“ да се увеличава данъчната тежест върху европейските производители по време на война в Европа и предизвикателства пред икономиката на ЕС.

Успехът на унгарската икономика се основава на това, че правителството може да намалява данъците, в противен случай ще  бъдат застрашени работните места, каза той.

Дипломатът от ЕС каза, че аргументите на Унгария не са убедителни, тъй като минималният данък е предназначен да създаде глобални равни условия в полза на Европа, което означава, че правилото няма да има отрицателно въздействие върху тази страна.

„При липса на проблем е трудно да се намери решение“, каза дипломатът. „В момента не изглежда много обещаващо.”, коментира той.