Унгария обвини „Зелените“, че атакуват с лъжи системата на ЕС за земеделски субсидии

Наричайки доклада “цунами на лъжи”, унгарското земеделско министерство отвърна на обвиненията в изявление, осъждайки доклада, който според него “напълно пренебрегва фактите”.[Shutterstock]

Министерството на земеделието на Унгария остро атакува групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ в ЕП заради доклада им, който разобличи злоупотреби със средствата от земеделски субсидии в страната.

Докладът, публикуван в петък (26 февруари), представя доказателства за продължаваща системна злоупотреба с финансиране по Общата селскостопанска политика (ОСП) в пет страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Докладът проследява няколко мащабни разследвания за злоупотреба с европейски земеделски субсидии в страните от Централна и Източна Европа през последните няколко години и стига до заключението, че усвояването на тези средства е изключително проблемен въпрос във всички страни.

В случая на България стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие. Начинът, по който парите се отпускат, изкривява целия сектор и тласка земеделските производители към производство на суровини с ниска добавена стойност, които са възнаграждавани щедро със субсидии.

В частта си за Унгария, докладът разкрива държавна намеса в сектора от правителството на „Фидес“.

Унгарското земеделско министерство нарече доклада „цунами от лъжи“. То отвърна на обвиненията с изявление и осъди доклада, който според него „напълно пренебрегва фактите“.

Земеделското министерство на Унгария обвини “Зелените”, че атакуват европейския селскостопански модел като цяло.

„Всеки, който атакува унгарския режим на земеделски субсидии, всъщност се цели към самите основи на европейската система на земеделски субсидии, която подкрепя земеделските производители“, се казва в изявлението. В него се подчертава, че докладът явно е насочен срещу селското стопанство и фермерите.

В него се настоява, че по-голямата част от грантовете от ЕС, отпуснати в Унгария, са свързани с площта на земеделската земя или размера на животновъдния портфейл, както и с това дали земеделските производители спазват редица разпоредби. В изявлението се подчертава, че „няма място за индивидуални критерии, субективни харесвания или антипатии или обсъждане на каквото и да е друго основание“.

Министерството твърди още, че Унгария е приела един от най-строгите режими и посочва различни мерки, които страната е предприела в подкрепа на малките стопанства, както и за подобряване на прозрачността на системата.

„Унгария има една от най-строгите и усъвършенствани системи за мониторинг във връзка с изплащането на земеделски субсидии, която не само подлежи на строга акредитация, но и се преразглежда редовно от Европейската комисия и Европейската сметна палата“, се казва в изявлението.

Няма противоречие

В отговор на опровержението евродепутатът от европейската партия на „Зелените“ Виола фон Крамон, член на комисията за бюджетен контрол, коментира пред EURACTIV, че изявлението на унгарското правителство „не противоречи на нито едно изречение от нашето проучване“.

„По-голямата част от средствата по ОСП попадат в ръцете на много малко хора и нито един от тези факти не е опроверган от унгарското министерство“, посочи тя.

Вместо да пише неоснователни пропагандни писма и да използва статистически данни, които не доказват нищо, унгарското правителство трябва да се съсредоточи върху създаването на ОСП, в полза на унгарските фермери, а не само върху няколко собственици на земя, правителствени политици и членове на техните семейства, добави тя.

Унгарското министерство трябва да гарантира, че всички земеделски стопани получават равен достъп до земя, както под рента, така и за лично ползване. Унгария, както и всички държави от ЕС, трябва да подкрепи въвеждането на повече прозрачност при изплащането на средства от ОСП и да наложи таван на земеделските фондове, посочи още евродепутатът.

Размяната на реплики идва в ключов момент за реформата на ОСП. Предвижда  се преговарящите да приключат дискусиите по нея през следващите седмици.