Управителят на БНБ: Който не спазва санкциите по “Магнитски”, ще бъде санкциониран

Управителят на БНБ Димитър Радев [стоп кадър bTV]

Санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” – Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани с тях фирми, са имали кредити от български банки в размер на 11 млн. лв., а около 28 млн. лв. са били средствата, които те са държали на депозит. Към момента няма сериозен риск за финансовата система заради на наложените санкции. Това съобщи управителят на Българската народна банка Димитър Радев в анкетната парламентарна комисия “Магнитски” във вторник, 24 август.

На 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима българи, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция. По-късно той списъкът бе разширен от българското правителство.

Радев подчерта, че  БНБ и търговските банки са били “добре подготвени за подобна ситуация”. Далеч преди публикуването на списъка на САЩ са били взети предварителни мерки, които включвали текстове във вътрешните правилници на банките, че при налагане на санкции от САЩ те ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат.

“Неспазването на санкциите може да има тежки последствия за банковата система”, коментира Радев и подчерта, че ако българските банки не са приложили санкциите, наложени от САЩ, те също са могли да попаднат в санкционен списък.

Според него “реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система”.

Управителят даде за пример как през 2018 г. САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни банката беше обявена в несъстоятелност.

“Кредитите на санкционираните общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева,  докато общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017 %”, обяви Радев и обясни, че а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките.

Радев коментира и  контрола на БНБ над търговските банки. Той посочи, че  предоставят регулярно оперативна информация. Централната банка имала и подписан меморандум с ДАНС от преди 6 години, с който оперативно двете институции съгласуват своята дейност.

При първото заседание на анкетната комисия “Магнитски” министърът на финансите Асен Василев заяви, че има вероятност САЩ да наложат допълнителни санкции по закона “Магнитски”.

“Не мога да ви подам никаква информация, тъй като американската страна взема тези решения едностранно”, обясни Василев.