Финансовият министър подозира, че има милиарди кеш във фирмите, които отиват за корупция

Асен Василев (вляво) в студиото на "Неделя 150". [стопкадър]

Фирмите държат не в банка, а в кеш милиарди левове. “Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите”, обяви финансовият министър Асен Василев в интервю за БНР в неделя, 23 май.

В момента се прави анализ и на касовите наличности по фирмите, за да се види дали тези пари са там.

“По предварителна информация има огромни касови наличности – това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди… Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите… Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите”, каза служебният министър.

“Ако ги няма (парите в касите, бел. ред.), то значи за отишли за корупция и купуване на гласове”, подчерта министърът.

Министърът обеща следващата седмица резултатите от проверката да бъдат огласени, както стана и с фирмите, които дължат огромни суми на държавата.

“Има голяма концентрация на фирми, които получават голям държавен ресурс… Има огромни касови наличности по фирми, става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно са се случвали корупцията и купуването на изборите. Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП, като задълженията са в размер на над 20 млн. лева”.

Според служебния министър в думите му в Националната агенция за приходите има системно бездействие:

“10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева – просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа “фирми с източване”, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства”, каза Василев.

НАП работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс. “Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година – към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата”, обясни министърът.

Той мотивира и назначението на Румен Спецов за директор на НАП. “Познавам г-н Спецов отдавна, откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея”.