Фондът за възстановяване на ЕС започва да превежда пари от юни

Министърът на външните работи на Португалия Аугусто Сантош Силва (център), министърът по планирането на Португалия Нелсън де Соуза (дясно) и еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра (ляво). [EPA-EFE / NUNO FOX]

Държавите от ЕС, чиито планове за възстановяване и устойчивост са одобрени до април, трябва да получат първите парични траншове за реализация на проектите до месец юни. Това съобщи министърът по планирането на Португалия Нелсън де Соуза в сряда (26 февруари).

Целта на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз са да въведе в сила регламента за възстановяване и устойчивост, както и пакета за структурните фондове.

Регламентът за пакета за възстановяване и устойчивост беше публикуван на 18 февруари, което ще позволи официалното представяне на плановете на всяка държава членка, посочи той.

Де Соуза коментира също, че 27-те страни членки трябва да приключат с ратифицирането на решението за създаване  на собствени ресурси, а португалското председателство се надява това да се случи до средата на април.

“До края на април Европейската комисия да издаде дълга за финансиране на пакета “ЕС от следващо поколение”, тоест ще сключи договор и ще финансира плана за възстановяване“, посочи той.

По отношение на структурните фондове, Де Соуза коментира, че съответният регламент ще бъде одобрен окончателно от Съвета през април.

Ако това се случи, “напълно ще постигнем целта да приложим инструментите за възстановяване и устойчивост и структурните фондове във всяка държава по време на португалското председателство”, добави той.

На 10 февруари Lusa, медиен партньор на EURACTIV цитира източник от Европейската комисия, според който осем държави-членки на ЕС все още не са представили своите национални планове за възстановяване и устойчивост.

Според източника, това са Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Австрия, Литва, Полша, Малта и Естония.

Европейската комисия също така предупреди, че държавите членки трябва да включат в плановете си за възстановяване по-конкретни цели и по-амбициозни реформи, за да получат достъп до безпрецедентния пакет стимули за борба с пандемията.