Фондът за възстановяване на ЕС идва с конкретни условия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна видеопресконференция в Елисейския дворец в Париж, Франция, 18 май 2020 г. [EPA-EFE / Франсоа Мори / POOL MAXPPP OUT]

Безпрецедентният пакет на ЕС за възстановяване след пандемията от COVID-19 ще е придружен от конкретни условия, които ще отразяват както изключителния характер на тази криза, така и целите, които ЕС си поставя, казаха евродепутати и дипломати.

Всички европейски средства идват с условност, обясни дипломат от ЕС. Причината е проста: ако харчите парите на всички, това трябва да стане при някои условия.

След като държавите членки знаят колко средства ще са им необходими за възобновяване на икономиките им, големият въпрос ще бъде какви са условията, необходими в замяна на най-големият фискален стимул, приет някога в историята на ЕС.

Въпросът е уместен поради три причини.

Първо, както показа дебатът за Европейския механизъм за стабилност, наличието на условност остава трудно за преглъщане от някои държави членки. Всичко, наподобяващо реформи, връща болезнените спомени от спасителните програми от предишната криза.

Второ, ако настоящата условност предполага балансиране на националните публични бюджети прекалено бързо, след разходите за преодоляване на рецесията, Европа би допуснала същите грешки отпреди почти десетилетие. Многото икономии след Голямата рецесия предизвикаха самонанесената рецесия от 2012 г.

Трето, условността може да бъде по-строга, ако средствата се насочват чрез грантове вместо заеми, както Комисията направи с новия инструмент SURE, при който няма условия.

Страни, които се противопоставят на фискалните трансфери, като Нидерландия или Австрия, вече нееднократно заявиха, че всякакъв вид помощ трябва да се предлага под определени условия, особено ако средствата няма да бъдат върнати.

Поради тази причина Франция и Германия се позоваха на условност в своето предложение за фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро посредством грантове.

Формулировката беше достатъчно размита, за да не уплаши държавите, които силно се нуждаят от средствата, но все пак тя също трябваше да увери онези, които настояват за строги условия в замяна на европейския стимул.

Подкрепата за възстановяване “ще се основава на ясен ангажимент на държавите членки да следват стабилни икономически политики и амбициозна програма за реформи”, се казва във френско-германското предложение.

Във вторник Европейската комисия, натоварена с подготовката на предложението, изясни какъв може да бъде механизмът за контрол на средствата за възстановяване.

Еврокомисарят по икономика Валдис Домбровскис обясни, че по-голямата част от парите ще бъдат разпределени за инвестиции и структурни реформи, които подкрепят европейското възстановяване и устойчивост.

За да определят приоритетите за финансиране за постигане на тези цели и за да се контролира тяхното изпълнение, Домбровскис заяви, че Комисията ще следва модела на Бюджетния инструмент за конвергенция и конкурентоспособност (BICC), но приложим за всички държави членки.

Ако това наистина се случи, държавите членки ще се споразумеят за общи приоритети във фазата на възстановяване, вероятно свързани с дигиталната трансформация и зелената програма.

След това страните ще представят предложения за инвестиции и реформи въз основа на тези приоритети, за да получат ресурси от фонда за възстановяване. Комисията ще следи за правилното изпълнение на поставените цели.

Остава да разберем дали EK ще може да измени предложенията за инвестиции и реформи, изпратени от държавите членки, като например добави свои собствени препоръки за конкретната държава.

Използването на съществуващи модели за безпрецедентната криза може да предизвика известна съпротива. Дипломат от ЕС заяви, че условността трябва да бъде “съгласувана с извънредната ситуация”, пред която сме изправени, както и с извънредния характер на пандемията.

Без строги икономии

Позовавайки се на двусмислието на френско-германската формулировка относно условността, ръководителят на групата на социалистите в Европейския парламент Ираче Гарсия предупреди, че предложението на Комисията не трябва да върне строгите икономии.

Тя посочи, че средствата за възстановяване са предназначени за европейски цели, включително трансформирането на икономиките ни и подобряване на тяхната устойчивост, дигитализация, социална устойчивост и подкрепа на европейските индустрии в условия на бъдещи кризи.

“Но ако някой мисли отново да наложи системата на строги икономии, ние ще се обявим против. Това ще съсипе цялото икономическо възстановяване и ще обремени цяло едно поколение”, посочи Гарсия пред EURACTIV.

На другия полюс, заместник-директорът на “Брюгел”, Мария Демерцис, заяви, че в този случай условността трябва да се разглежда като победа за всички.

“Парите трябва да бъдат използвани добре”, посочи тя и обясни, че условията този път ще бъдат напълно различни от тези, свързани със спасителните програми по време на предишната криза.

“Ако спасим икономиката, като в същото време я трансформираме, би било чудесно”, добави тя.